Медия без
политическа реклама

Цацаров разкритикува "Репортери без граници"

От неправителствената организация осъдиха действията на държавата спрямо Иво Прокопиев

27 Май 2020
Илияна Кирилова

Председателят на антикорупционната комисия (КПКОНПИ) Сотир Цацаров изпрати писмо до международната неправителствена организация "Репортери без граници", в което защитава действията на държавата спрямо бизнесмена Иво Прокопиев, издател на "Дневник" и "Капитал". Причината са поредица от съобщения на организацията в Туитър, които осъждат натиска върху независимите медии посредством политическа корупция. Като пример е даден наскорошният наложен от КПКОНПИ нов запор върху имущество на Прокопиев на стойност 451 хил. лв.

Във своето писмо шефът на комисията Сотир Цацаров изтъква, че бизнесменът "има право да се защитава, както по обвиненията в извършени престъпления, така и в производството по отнемане на незаконно придобито имущество, с всички средства, които намира за необходими". "Струва ми се обаче, че правото му на защита следва поне да изключва спекулата, че се извършва посегателство над свободата на словото", отбелязва обаче Цацаров.

#Bulgaria @RSF_inter denounces the increasing political pressure against the main independent media group @economediabg, publisher of @CapitalBg and @dnevnik after private bank accounts and some private assets of CEO @galyapro & founder @IvoProkopiev were frozen pic.twitter.com/K0ZlKIqjiN

— RSF in English (@RSF_en) May 22, 2020

Бившият главен прокурор посочва, че Прокопиев е обвиняем по две наказателни производства, едно от които вече се разглежда в съда. В резултат на тези обвинения срещу него са предприети действия от страна на антикорупционната комисия. "На 20 май КПКОНПИ взе решение за внасяне на искова молба в Софийски градски съд срещу Иво Прокопиев и Галя Прокопиева за отнемане на незаконно придобито имущество за 451 476.59 лв. Претендира се отнемане на парични суми и акции, вкл. придобити в САЩ, Германия, Япония и Люксембург. По това производство на 17 февруари 2020 г. Софийски градски съд уважи искане на КПКОНПИ за обезпечение на бъдещ иск срещу двете лица, поради установено значително несъответствие между имущество и доходи за периода 15.08.2008 – 15.08.2018 г. С определението на съда са наложени запори на акции, запори на банкови сметки, както и запор на моторна лодка", обяснява Цацаров.

По негови думи обаче тези действия по налагане на запор нямат никакво отношение към издателската дейност на Иво Прокопиев и неговата съпруга. "Не са налагани каквито и да е обезпечителни мерки /възбрани, запори на банкови сметки и др./ на дружеството – издател на „Капитал“ и „Дневник“. Комисията няма претенции спрямо „Икономедиа“ АД и предявените в съда искове не са срещу това дружество", аргументира се Цацаров.

В допълнение той отбелязва, че Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество е независим държавен орган, а твърдяното замразяване на банкови сметки и частни активи е станало с решение на съда.

По искане на антикорупционната комисия КПКОНПИ съдът е наложил обезпечителни мерки върху имущество за 451 хил. лв. на бизнесмена Иво Прокопиев и съпругата му Галя. Това обявиха от КПКОНПИ във вторник, макар че запорите и възбраните са от средата на февруари.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата