Quantcast
България и САЩ подписаха за 5G мрежите и ядрената енергия | СЕГА
facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / България

България и САЩ подписаха за 5G мрежите и ядрената енергия

Борисов се активизира по американска линия
Обновена
7 186
 Министерски съвет
Майк Помпео приветства подписването на ключовите документи

България и САЩ подписаха два ключови документа за сътрудничество между двете страни, като това стана в присъствието на министър-председателя Бойко Борисов и на държавния секретар на САЩ Майкъл Помпейо, който се включи чрез видеоконферентна връзка, разказва в официално съобщение Министерски съвет. Става дума за декларация, която касае сигурността на 5G мрежата и втори меморандум, който касае стратегическото сътрудничество  в областта на ядрената енергетика за граждански цели.

Държавният секретар на САЩ е изтъкнал при подписването "отлично свършената съвместна работа за подготовката за изграждането на мрежите от пето поколение и изрази увереност, че с подписването на декларацията ще се гарантира целокупната сигурност на евроатлантическото семейство. Помпео акцентирал също така върху съвместната работа на България и на САЩ и постигнатите резултати и в други сфери, което според него ще има мощен ефект". По думите на Помпео защитените мрежи за 5G технологии ще позволят всички заинтересовани оператори да бъдат обучени да работят така, че да се гарантират сигурни мрежи не само за България, но и за държавите членки на ЕС и НАТО.

„След посещението ни в Белия дом, в продължение на разговорите с президента Тръмп, с вицепрезидента Пенс, с държавния секретар Помпео, с правителството на САЩ, подписваме декларация, която касае сигурността на 5G мрежите и меморандум в областта на ядрената енергетика за граждански цели. Това са изключително важни сфери“, заявил от своя страна Борисов. Премиерът напомнил, че живеем в условията на пандемия, когато е налице икономическа стагнация и затруднения в комуникацията между хората. „С декларацията за чистотата на 5G мрежите ние се подготвяме за подобни ситуации за в бъдеще, за да не се налага да се блокира светът. Затова нашите комуникации трябва да бъдат чисти, защитени, прозрачни, етични и спазвайки всички необходими законови норми за защита на личните данни“, заявил министър-председателят. Борисов изтъкна, че след като страната ни беше приета в чакалнята на еврозоната, гарантираща чистота и прозрачност на финансите, ЕС вече има и общи насоки и инструментариум за сигурността на 5G мрежите. Те ще бъдат изграждани на основата на принципите за свободна и честна конкуренция, прозрачност и върховенство на закона.

По отношение на енергетиката премиерът Бойко Борисов посочил, че към днешна дата вече имаме реална диверсификация на стратегическата суровина природен газ. „С много бързи темпове успяхме да закупим 20 на сто от акциите на терминала за втечнен газ  в Александруполис“, отбеляза Борисов. По думите му на пълни обороти се изгражда и газопроводът Гърция - България, по който може да се пренася втечнен природен газ от различни източници. Премиерът напомнил, че от 2019 г. насам до България достига втечнен природен газ с произход САЩ по настоящата газопреносна мрежа. „Разполагаме с най-добрите компресорни станции, реверсивни и можем да кажем, че успяхме да обърнем посоката за внос на газ от Изток – Запад към Юг-Север“, добави премиерът. Борисов напомни, че европейската Зелена сделка върви в пълния й обем и с ускорени темпове, като целта е до 2050 година ЕС да е постигнала климатична неутралност. Министър-председателят отбеляза, че ядрената енергия е една от по- зелените и по-чисти енергии и затова искаме да използваме по-сигурна технология от най-ново поколение и да постигнем диверсификация на ядреното гориво.

Премиерът Бойко Борисов силно се активизира по американска линия, като само за два дни се срещна и с двама ключови представителя на Държавния департамент на САЩ и направи всичко възможно, за да се похвали с това.

"Министър-председателят Бойко Борисов и зам. държавният секретар по икономическия растеж, енергетика и околна среда на Държавния департамент на САЩ Кийт Крак приветстваха все по-динамичния политически диалог между България и САЩ в резултат на стратегическото партньорство", обявиха днес от правителствената пресслужба. Борисов и Крак проведоха среща в рамките на посещението на американския заместник държавен секретар у нас. Това е третият разговор между двамата само през настоящата година, което е още един израз на засиленото сътрудничество между България и САЩ след посещението на министър-председателя Бойко Борисов във Вашингтон през ноември 2019-а, добавят от МС.

От там обясняват, че във фокуса на срещата били "приоритетни въпроси от стратегическото партньорство като задълбочаване на търговско-икономическото сътрудничество и засилване на двустранните отношения в областта на сигурността на безжичните съобщителни мрежи от пето поколение (5G)." Те се обединили около позицията, че 5G ще се превърне в инфраструктурата за свързаност, която ще бъде ключова за всички сектори на обществото като електронното здравеопазване, интелигентни енергийни мрежи, транспорт и мобилност.

5G мрежите са бъдещият гръбнак на нашите все по-цифровизирани икономики и общества, бе подчертано още в хода на срещата. Затова Европейският съюз и НАТО си партнират в областта на 5G с цел гарантиране надеждността на инфраструктурата и веригата на доставки.

Друг акцент в разговора бе партньорството в сигурността и отбраната, които са сред ключовите измерения на двустранните отношения „Придобиването на изтребители F-16 Block 70 е важна стъпка напред в модернизацията на българските Военновъздушни сили“, изтъкна премиерът Борисов. Той бе категоричен, че проектите за модернизация на ВВС ще осигурят и условия за индустриално сътрудничество, което ще допринесе за дългосрочното икономическо развитие на България и за конкурентоспособността на страната ни.

„САЩ са важен стратегически партньор на България в областта на енергетиката“, отбелязал още Борисов. В този контекст през юни 2020 г. американската страна предложи подписването на двустранен Меморандум за стратегическото сътрудничество в областта на ядрената енергия за граждански цели. „Насърчаване на това партньорство е още един ключов елемент към преминаване към нисковъглеродна икономика“, заяви Бойко Борисов. По време на срещата била дадена висока оценка на изработването на знакови документи в приоритетни сфери за България и САЩ, които ще бъдат подписани.

Само ден по-рано Борисов съобщи, че е имал среща с пом. държавния секретар на САЩ по политико-военните въпроси Кларк Купър и е обсъдил с него стратегическото партньорство между България и САЩ, сътрудничеството в областта на отбраната, индустриалното и научно-технологичното партньорство. Премиерът подчертал, че България и САЩ са съюзници и стратегически партньори като взаимодействието между двете страни е особено широко и с тенденция за по-нататъшно задълбочаване както на двустранна основа, така и в рамките на НАТО и сътрудничеството между ЕС и САЩ.

„Благодарни сме за последователната подкрепа на САЩ за модернизацията на нашите въоръжени сили, защото така страната ни става още по-сигурна, което увеличава и способностите на НАТО“, подчертал Бойко Борисов пред Кларк Купър и добавил, че реализацията на двустранното индустриално сътрудничество по линия на придобиването на самолетите F-16 Block 70 ще допринесе за дългосрочното икономическо развитие и за конкурентоспособността на страната ни в тази сфера. Благодарение на договореностите ще се внедри уникално за държавата ноу-хау в българската индустрия, която развива дейност в областта на сигурността и отбраната, казал премиерът. Той  подчертал по време на срещата, че българското правителство осигури финансиране в размер на 300 милиона лева за следващите три години за подготовка на летищната инфраструктура за разполагане и поддържане на самолетите F-16 Block 70. Първите сто милиона лева бяха отпуснати по бюджета на Министерството на отбраната още през август т.г., а в плана на бюджета за догодина са следващите 100 млн. лева. Със средствата ще се изгради инфраструктура, която ще се ползва и от сега съществуващите бойни самолети във ВВС. „Целта ни е да създадем модерна инфраструктура във военните ни бази като лоялен съюзник в Алианса“, казал още Борисов.

Друг акцент в разговора на министър-председателя и помощник държавния секретар на САЩ бе усилената съвместна българо-американска охрана на въздушното пространство на Република България (Air Policing), която започна на 26 септември и ще продължи до 30 октомври 2020 г.

„Подобни съвместни действия повишават способностите на нашите Военновъздушни сили, което е и в интерес на гарантиране на сигурността на съюзниците от Алианса“, казал още Борисов.

42

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Конституцията на ГЕРБ безславно премина в историята

25.11.2020

Обновена

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

7049 52
Конституционната измама на ГЕРБ тръгна внезапно и приключи така

25.11.2020

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

6070 18
Франция изисква цифров данък от онлайн технологичните гиганти

25.11.2020

491 4

Коментари

Страници

Льо Клер

в резултат на стратегическото партньорство",

 

Друг израз  за плащането на милиарда, за добри думи, за шофьорчето, минало в нелегалност. "Скъпи приятели" - в буквалния смисъл на думите!

Хулиган

Хубаво е някой по-информиран да го светне, какво се случи с едно от верните псета на янките.

Беше забегнал в Парагвай, след като сандинистите го изритаха от Никарагуа...

http://www.drago.info/index.php/2018/07/10/razklatihme-nato/

Хулиган

Що, Боко милиционерското училище бос ли го е карал?

За да сме точни - всички чорапи, който обслужват колонизатора.

И натовските генерали.

И тиквените генерали.

И придружаващите ги гугутки.

Гордите народи така правят...

http://www.drago.info/index.php/2017/12/30/usa-vizi-za-gunzi/

 

 

Калпазанче

Плонжовете не спират. Прави се всичко за се забрави Турски поток, където е сгазил лука. Вече е ясно,че ще ни тричат. Язък за всичко.

О С Т А В К А!

скайспирит

засилване на двустранните отношения в областта на сигурността на безжичните съобщителни мрежи от пето поколение (5G)

Да очкаваме ли Нотариата скоро да гласува закон срещу Huawei, т.е. ще му стиска ли да скочи на руснаците зад Виваком? 

de_Ruyter

Бедата на такива тарикати с тъмно минало, които с цената на собственото си оцеляване въртят бузи и на запад и на изток, че никога не може да угодиш и на двете. Бедата също се състои в това, че и запад и изток са те хванали за топчетата, имено заради тъмното ти минало и корупционното ти настояще...

 

Идеалният вариант е да си независим... но с минало на автоджабмазин, сикаджийски бодигард и бивша бкп креатура няма как...

d5555

Върти задника за да остане на власт до март месец.

Жозефа
снимка на Жозефа

Златен задник си имаме.

Nikolay Nachev

...все по-динамичния политически диалог между България и САЩ в резултат на стратегическото партньорство

За визите питал ли го е Тиквата? 

bay Dragan

Срам ме е.

AliBabah

Какво са обсъждали за Турски поток?

Или въпросът е решен и загробваме поредните милиарди в земята.

И сега да чакаме как ще се извърти към руснаците.

j.jelevban

      Турски поток МОЖЕ технически да бъде завършен след изборите.Бях обещал да гласувам за Б.Б ако го пусне през България.

      Няма какво да добавя към написаното от Хулиган.За съжаление ББ и ко ще си пекат задниците по Хонолулу.Бай Ставри ще се занимава с кокошкари.

Да няма конкурс за миризливи чорапи?

П.п До №10 Алибаба Ц.ц.ц. Скоро той или наследника му ще врътка задник към Турция.Щото газ ...нъцц.

Нема са плашите.Новия брат срещу лихва кат за ААА+ ще напечата и ще даде.Е ще ползва задника с Турция,ма те да си се оправят.Дето се вика дупе да ни е яко.

Жозефа
снимка на Жозефа

И сега да чакаме как ще се извърти към руснаците.

 

Ми както се извъртя миналия път:

https://offnews.bg/politika/borisov-se-izvini-na-putin-za-iuzhen-potok-po-golemiat-brat-vinagi-681676.html

Giacomo Grelli
снимка на Giacomo Grelli

....във фокуса на срещата били "приоритетни въпроси от стратегическото партньорство като задълбочаване на търговско-икономическото сътрудничество и засилване на двустранните отношения в областта на сигурността на безжичните съобщителни мрежи от пето поколение (5G)." 

Какви са тия ''фокуси'', ''приоритети'', ''партньорство''?Можеше да го напишат далеч по-лесно и просто:''Ши давами йедни пари, милиарди!Пак!На тия дето ги печатат.''

''Вече не се казва "Да скова кочина", сега се казва "Да реализирам кочина".

ЛАФЪРДИЕВ

За ключови що забравихте кавичките?

Правилното е заповядващи представители от САЩ,

И още нещо.. В последно време Баце само козирува. Щот вече не искат събеседниците му да му говорят бавно. Та барем една думиччка от туй дет му заповядват да сколаса да вдене..

Важното е, че след Мадам ЙЕС, вече си имаме ЙЕС МЕН..

The Pal
снимка на The Pal

За Турския поток - колкото и за Белене и Козлодуй. Явно глупакът с джипката е снесъл нещо голямо и миришещо, което ще чистим в следващите петилетки

УПСС
снимка на УПСС

глупак глупак  колко да е  като ви го набримчи с 200 и кмет и минпреТ?

квич показва завист и безпомощност  да сте си внесли  друг господар  а тоя  кой"т назначи  тва вие съдбата.

whoever1

българското правителство осигури финансиране в размер на 300 милиона лева за следващите три години за подготовка на летищната инфраструктура

а кво стана с ония 10 % от цената на еф-ките, дето щеха да се реинвестират, примерно - в инфраструктура, в долна митрополия? или стана тва, за което американците ги и предназначават  - да потънат по нощни шкафчета? 

woogie

Браво, Боко! Протестите на прокремълските метежници се спихнаха, БСП изпадна във вътрешно-партийна война и разцепление, Радев се издъни тотално пред цял свят. И то...без да си мръднеш и малкото пръстче.  Само не се самозабравяй! Четвъртият Мандат не ти мърда!

hamel

Ся, Баце шибна ли един пълнител Ковиди на американчето? 😎

Zmeja

Мисля си, щом за всичко, което правиме в Европа трябва да питаме САЩ, не е ли редно ние гражданите на ЕС да участваме в президентските избори на САЩ?😏

Антей

 

Подкрепяме идеята!

 

:) 

bay Dragan

Ох, боли ме здраво вече г?зът. И грес ползвах, и графитна смазка, а сега съм на свинска мас.

Файдасъз.

Boris65

Дано Господарите ни останат доволни. 

Светозар

Как няма да не са доволни. Г-н Борисов ще им построи тръбата от "Турски поток" за сметка на България, а парите за строителството ще вземат руски фирми подизпълнители на "саудитския" изпълнител. Путин ще е доволен не, ами много доволен ще остане.

принцеса Даяна

"Жозефа

Златен задник си имаме."

Кой ли е предполагал, че чак толкова народ не може да живее, да спи и да мисли без Борисов. Ами ако вземе и избяга какво ли ще правят душиците без него?

ловkия

Ся, Баце шибна ли един пълнител Ковиди на американчето?

Така го зареди, че оня ше откара в "Джонс Хопкинс" поне до Баба Марта...

paragraph39

Иво Сиромахов: "Има такъв народ" ще развали играта на политиците в парламента (+ВИДЕО)

23.10.2020

Влизането на "Има такъв народ" много ще развали играта на политиците в парламента. Това заяви в предаването "Студио Actualno" писателят, сценарист и телевизионен водещ Иво Сиромахов.

По думите му партията на Слави Трифонов "ще разбута къщичката, която така добре са си подредили в продължение на толкова години хората, които привиждат в политиката единствено възможност за далавера"...

ЦЯЛОТО ИНТЕРВЮ ТУК:

 https://www.actualno.com/interview/ivo-siromahov-ima-takyv-narod-shte-razvali-igrata-na-politicite-v-parlamenta-video-news_1512036.html
© Actualno.com


 

j.jelevban

       Те да си бутат къщичките.Мен това какво ме касае.

За 30г безхаберие единствето което днес ме интересува кои ще са клиенти на бай Ставри.За доктора не отварям дума макар,че и да прекарат остатъка на живота си при бай Ставри ще е недостатъчно.

       Е нещо по въпроса Слави и ко казват ли?Или играят пиеската ''Аз не съм като тях как Сийке''

Платон
снимка на Платон

Доколкото бай Ставри е фиктивен херой, таквиз ша са му и клиентете. Стой, та гледай как се сбъдват мечтите... 

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш