Quantcast

Медия без
политическа реклама

Бойкотиралата украинците Варна спасява Турция и Сирия

Старото бездействие на общинската управа не бива да се забравя

09 Февр. 2023ДИЯН ИВАНОВ
диян иванов
Момент от напрегнатото ежедневие, когато помещенията в Двореца на културата и спорта функционираха в помощ на украинците.

Хуманен сюжет с лош привкус заради минали прегрешения тече във Варна. Общинската управа реши да отвори пункт, събиращ дарения за пострадалите от земетресението в Турция и Сирия. Мястото е същото, където бе ситуиран центърът в помощ на украинските бежанци миналата година - коридорите на Двореца на културата и спорта. "Пунктът ще работи без почивен ден до 21:00 часа", съобщи вчера кметът Иван Портних. Всичките тези усилия можеше да се адмирират без възражения, ако община Варна не се бе покрила при вълните пристигащи украинци.

Тогава ситуацията бе драматична. Украинците пристигаха автобус след автобус, а цялата грижа би поета от случайно оказали се в епицентъра доброволци. Правителството също го нямаше никакво. Няколко пъти, особено в първите дни, сащисаните доброволци, които, подобно на всички редови хора, нямаха опит и институционална власт, молеха общинската управа - за логистика, организация, дори най-обикновено съдействие... Но срещаха доброжелателно вдигане на рамене: "Съчувстваме на украинските бежанци, но към областната управа се обръщайте, от тях зависи!". Отказът бе част от конфликта, протичащ между управляваната от ГЕРБ община и четворната коалиция. Трябваше да минат седмици на неимоверни доброволчески усилия, за да се включи общината - при това го направи без да поема организацията. Също тъй бавно дойде и грижата от представителите на държавната власт.

Сега се оказа, че нещата могат да се случват. Дали причината е предизборната кампания за предсрочните парламентарни избори, или местните наесен, за които надпреварата де факто вече тече... - може да се гадае. Но тогавашните (без)действия не биват да бъдат отминавани.