Медия без
политическа реклама

„Автомагистрали“ е скрила още документи от Сметната палата

Одиторите са прегледали само част от документацията за изграждане на магистрала „Хемус“

04 Яну. 2022
Илияна Кирилова

Още" дупки" лъсват в документацията за АМ "Хемус", предоставена  от скандалното държавно дружество „Авгомагистрали“ на Сметната палата. Одиторите са получили само допълнителните споразумения към серия от договори за изграждането на отделни участъци от магистралата, но не и основните контракти. Първоначалните договори не са предоставени и на в. „Сега“, след като спечелихме в съда дело по Закона за достъп до общестена информация. Отсъствието на пълната информация не дава възможност да се проследят важни изменения в отношенията между държавното дружество и контрагентите му, както и ключови връзки в реализирането на схемата със строителството на магистралата. Строителството на АМ "Хемус" се разследва заради серия от нарушения на Закона за обществените поръчки и  подозрения за  източване на стотици милиони левове публични средства и укриване на данъци.

Пропускът на държавното дружество „Автомагистрали“ да предостави всички документи на Сметната палата личи ясно от номерацията на договорите, предоставени на одиторите. Така например в одита е включен договорът с външен изпълнител „Автомагистрали Хемус“ с номерация Д-200-1 от 27 септември, 2019 г. за ползване на транспортни средства, оборудване и доставка на материали за 55 млн. лв. Същият договор Д-200-1 е предоставен и на вестник „Сега“. От текста му става ясно, че той всъщност е допълнително споразумение към рамков договор, сключен на 18 юли 2019 г. , с номер Д-200. „Сега“ също като Сметната палата не разполага с основния договор.

Сходна е картината с договор Д-194-1 с „Хидрострой“ от 27 септември 2019, който е анекс към рамков договор Д-194 от 17 юли 2019 г., с договор Д-217-1 с „ПСТ Груп“ (оригиналният договор е Д-217), договор с „Инжстройинженеринг“ с номерация Д-197-1, който е с изначален договор Д-197, и т.н.

Не е ясно има ли разлики в предоставените на Сметната палата и „Сега“ договори и първоначалните рамкови договори, сключени със съответните фирми. Надали обаче отсъствието на тези договори е случайно. Отново от самия доклад на Сметната палата личи, че при други договори извън самото строителство от „Автомагистрали“ са предоставили пълния пакет документация – а не само допълнителните споразумения. Като такъв пример може да се посочи договорът с фирма „Юпитер О5“ ООД за доставка на пътни знаци и маркировка, за който дружеството е дало и първоначален договор, и изменения – съответно договори Д-120 и Д-120-1.  

Както „Сега“ писа, има и договори, които не просто са предоставени частично на палатата, а изцяло отсъстват. От дружеството се оправдаха, че по тях не били правени плащания.

Остава мистерия и има ли връзка и каква е тя между сключените рамкови договори през 2019 г. и серия от рамкови договори за същата дейност,  подписани през 2018 година, непосредствено преди отпускането на парите. Голяма част от фирмите с подписани договори през 2019 г. фигурират като партньори на държавната „Автомагистрали“ още през 2018 г., преди изобщо да се знае, че ще има пари за магистрала „Хемус“. Така например фирма „ПСТ Груп“ с договор от 2019 за наем на механизация и оборудване и доставка на материали за изграждане на участъци от „Хемус“ има три рамкови договора със сходен предмет от ноември, 2018 – месец, преди отпускането на парите за изграждане на магистралата. С три рамкови договори от ноември, 2018 е и „Инжстройинженеринг“, който в последствие фигирури през 2019 с договор за наем на механизация и доставка на материали за 37 млн. лв., както и други дружества. Както „Сега“ писа, рамковите договори от ноември, 2018 г. са сключвани с претекст подготовка на дружеството за разширяване на дейността и много удобно са се оказали ключови в решението месец по-късно дали държавното дружества „Автомагистрали“ има капацитет да се справи с дейността.  

Още по темата:

Нови скандални факти излизат около схемата със строителството на автомагистрала „Хемус“. Държавното дружество „Автомагистрали“ предвидливо си е подбрало външни фирми, на които да превъзлага дейности, непосредствено преди отпускането на 1,35 млрд. лв.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата