Quantcast
Ал. Дунчев: Кражбите в горите са в резултат на политически схеми | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Ал. Дунчев: Кражбите в горите са в резултат на политически схеми

Парите, които се правят от горско стопанство в България, са около 500 млн. лева
10 381
 БГНЕС
Вместо да спираме износа на дървесина, трябва да си променим политиката, смята Дунчев

От два до три пъти от пазарната цена на дървесината губи държавата заради корупционни практики. Това заяви пред БНР депутатът от "Продължаваме промяната" Александър Дунчев във връзка с все още бавещото се преструктуриране на Агенцията по горите и изваждането й от земделското министерство, договорено между коалиционните партньори.

"Парите, които се правят от горско стопанство в България, са около 500 млн. лева. Интерес са и дървата за огрев. Законът изисква общините да отговарят за процеса по снабдяване с дърва за огрев на местното население, но това го правят държавните горски стопанства, т.е. схемата се разширява, въвличат се вътре и горски служители, а това създава възможност за кадруване на кметовете в горските стопанства. Под натиска на кметове кръгът от фирми, които получават достъп до дървесината, се затваря до степен, че държавата губи два до три пъти от пазарната цена на дървесината“, посочи той. По думите му това облагодетелства фирми с политически протекции. 

"Кражбите в горите са в резултат на политически схеми", заяви още Дунчев. Според него превръщането на Агенцията по горите в независима държавна агенция към министър-председателя ще даде възможност горите да бъдат опазвани като ресурс от първостепенна важност. "Досега то беше и все още е под шапката на министерството и земеделското лоби доведе до това горите да се управляват като картофена нива, а не като един от най-безценните ресурси", заяви той. По думите му има голям интерес да няма държавна агенция, защото без нея се улеснява политическото кадруване и натиска върху горската система. 

"Няма пари за механизиран дърводобив, работниците бягат от гората, цените се държат ниски. Когато няма кой да добива дърва, те си стоят в гората. Вместо да спираме износа, трябва да си променим политиката. Затова е важно да има държавна агенция по горите, която да развива политики - как да стимулираме механизацията на дърводобива, да има достатъчно заплащане, да видим как тази дървесина да стига до българските преработватели. Износът ни балансира цените, ако затворим за вътрешния монопол ползването на дървесина, цените ще паднат още, от това дърводобивните фирми и горските стопанства ще губят още повече и ще печелят единствено дървопреработвателите в България", посочи още той.

Ключови думи:

Александър Дунчев, гори

Още

Депутат от ПП: Десетки милиони се източват през схеми в дърводобива
Дунчев: Спорът с БСП за горите вече прераства във война

15.04.2022

4834
ПП нападна остро БСП заради назначенията в горите

10.03.2022

Обновена

3862