Медия без
политическа реклама

Адвокат Петър Илиев е обвинен за плагиатство

Обвинителният акт срещу кадъра на ИТН е внесен в съда

21 Окт. 2023
Петър Илиев
стопкадър 7/8 тв
Петър Илиев

Aдвокат Петър Илиев, чието име нашумя покрай партия "Има такъв народ" е привлечен към наказателна отговорност за плагиатство. Прокуратурата е внесла обвинителен акт срещу него в Софийския районен съд и образувано дело, което чака насрочване, съобщи гражданско сдружение БОЕЦ, по чийто сигнал започна разследването срещу Илиев.

Делото е по член 172а от Наказателния кодекс, който гласи, че "който записва, възпроизвежда, разпространява, излъчва или предава, или използва по друг начин чужд обект на авторско или сродно на него право, или екземпляри от него, без необходимото по закон съгласие на носителя на съответното право, се наказва с лишаване от свобода до пет години и с глоба до пет хиляди лева".

Името на Илиев нашумя през лятото на 2021 г., след като бе номиниран от ИТН за министър и силов вицепремиер. 

Септември същата година Етичната комисия на Софийския университет заключи, че Илиев е плагиатствал при написването на книгата си за компетенциите на Народното събрание през 2015 г. Той е използвал значителни части от дисертацията "Парламентарен контрол" на Наталия Киселова. На 1 октомври 2021 г. Илиев обяви, че напуска университета, но ще продължи да работи за Отечеството по други начини.

Казусът с плагиатството на Илиев бе разгледан и от Софийския адвокатски съвет. Той прие, че медийните публикация за констатираното от Етичната комисия на СУ плагиатство на Петър Илиев не дават основание за самосезиране и образуване на дисциплинарно производство срещу него. Софийската адвокатска колегия мотивира отказа си да се занимае със случая и с това, че е изтекла давността - "изтичането на период от около 6 години от публикуване на книгата изключва възможността за провеждане на дисциплинарното преследване срещу адв. Илиев, което осуетява и възможността да се извърши проверка за това, дали поведението му съставлява нарушение на Закона за адвокатурата или Етичния кодекс на адвоката", гласеше отговорът на адвокатурата.

Изключително зрелище сътвори тази сутрин кандидатът за вицепремиер и министър на вътрешните работи на ИТН Петър Илиев. Той гостува на Нова телевизия, като това бе първата негова медийна изява след номинирането и настаналите скандали около името му.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Петър Илиев, плагиатство

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?