Quantcast

Медия без
политическа реклама

250 000 лв. струват недомислените планове за ремонт в центъра на София

Общината твърди, че до корекциите се е стигнало по независещи от нея причини

31 Яну. 2020ТАНЯ ПЕТРОВА
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
След злополучния ремонт на "Графа" (на снимката) сега този около пл. "Александър Невски" също се очертава финансова яма за данъкоплатците.

Равносметката за преработките на проектите за ремонт на двете централни зони в София - района около "Граф Игнатиев" и този около храм-паметника "Св. Александър Невски", достигна почти четвърт милион. На 6 януари Столична община публикува последния договор за препроектиране на зоната около катедралата на стойност 104 400 лева с ДДС. От питане на общински съветници от опозицията става ясно, че това е поредната преработката, оправдавана от общината с непредвидими обстоятелства. От подписването на оригиналния договор в края на 2014 г. проектите се преработват за трети път, като извънредните разходи по тези договори вече възлизат на 246 240 лв. с ДДС.

Както "Сега" писа, преработката на проекта за зона 4 бе възложена без процедура на досегашния проектант "Ада - агенция дизайн и архитектура", който държи авторските права. Според  заданието от проектанта се искат нови решения в девет конкретни сфери. Проектантите трябва да заложат етапност в строителните дейности, трябва да дадат ново решение за отводняването на пл. "Александър Невски", да се уточни местоположението на заложените самопочивстващи се тоалетни, да се преработи уличното осветление. Промени са предвидени и в градината на кв. 495, ще се търсят нови технически решения и за предвиденото строителство на площи в близост до Военния клуб. Любопитна подробност от договора е, че най-скъпо ще струват дейностите от заданието към проектантите, залегнали в точка други. Тук между другото са посочени 15 разнородни дейности и проблеми, които трябва да се съобразят като например по-добри решения за достъпна среда, да се уточнят настилките и др., за което проектантите ще получат 27 120 лв. с ДДС. "АДА" има 90 дни да изготви промените в проекта, считано от  20 декември.

В отговор на питане на общински съветници защо се налага поредно препроектиране на проектираното от Столична община твърдят, че до корекциите се е стигнало по независещи от нея причини.

Едва през април, 2019 г. кметството е научило от писмо на  "Софийска вода", че около храм-паметника няма изградена дъждовна канализация. "В този случай предвиденото заустване на заложените в проекта линейни отводнители ще претовари колекторите по ул. "Париж" и ул. "15 ноември"", са обяснили от дружеството на общината. Кметството получило и писмо от военно министерство за риска, който носи евентуално строителство в района на Централния военен клуб и Централната армейска библиотека. Проблемът изобщо не е нов и бе ключов и при строителството на метрото. Министерство на културата пък поискало ново решение за осветлението в зоната на храм-паметника. Фандъкова с половин уста признава в отговора си на питането, че някои решения на началния проект не са били добри сами по себе си - като идеята за преместването на паметника на Българския опълченец и скулптурите на проф. Любомир Далчев.

Тези аргументи са абсурдни, коментират съветници. "Подземната инфраструктура, канализацията и факта, че тежки машини могат да провредят сградите на Централния военен клуб и Централната военна библиотека, са факти, които са били известни и през 2014 година. В същото време виновните служители, които са приели проекта, няма да бъдат наказани", коментира Марта Георгиева от Демократична България. Според нея в обясненията на общината няма достатъчно гаранции, и че оконтачелният вариант на проекта ще бъде достатъчно широко консултиран. Както "Сега" писа, от проекта за Зона 4 - района около храм-паметника "Александър Невски", вече отпаднаха куп недомислици като изграждането на бронзов минимодел на центъра в пространството между БАН и Народното събрание, разполагането на символни "златни плочки" в паважа на пл. "Александър Невски" и др.

Проектите за ремонтите на центъра вече минаха през две други преработки - веднъж за 89 000 лв. без ДДС и втори път за 29 200 лв. без ДДС със сходни аргументи - наличие на непредвидени обстоятелства. Самото строителство на свой ред стана епично, като доведе до оставка и повдигане на обвинение на един заместник-кмет и куп скандали за некачествени, неестетични и скъпи решения.

Още по темата