Quantcast

Медия без
политическа реклама

25 ст. отстъпка на литър бензин и дизел от юни обмисля кабинетът

Бъркотията с предложенията в коалицията е пълна

11 Май 2022Обновена
Илияна Кирилова

Отстъпка от 25 стотинки на литър бензин и дизел ще получава всяко физическо лице при зареждане на автомобила си на бензиностанция. Това обсъжда управленската коалиция като антикризисна мярка срещу високата инфлация.

Отстъпката ще се получава директно всеки път при зареждане до 50 литра и ще влезе в сила от юни, съобщи пред Нова тв Пламен Данаилов, зам.-министър на енергетиката. Той посочи, че към момента не се обсъждат други органичения за ползване на отстъпката за гориво. Схемата ще се прилага единствено за физически лица, от нея фирмите няма да може да възползват. 

Ден преди това зам.-председателят на бюджетната комисия в НС Венко Сабрутев от "Продължаваме промяната" обясни пред бТВ, че се обсъжда все пак да има месечен лимит за по-ниската цена на горивото - 50 литра месечно. 

При сегашните цени на бензина отстъпката от 25 стотинки би трябвало да свали цената му под 3 лева. Според Данаилов не се очаква спекулативно бензиностанциите да вдигнат с над 25 ст. цената на горивата. "Това е конкурентен пазар, не очакваме такива спекулации с цената", каза Данаилов.

Управляващата коалиция обмисля още да премахне акциза на тока и на природния газ, включително и този, който се използва за автомобилно гориво. Мярката обаче трябва да получи разрешение от Европейската комисия. Предстои страната ни да прати уведомление до Брюксел, но процедурата по получаване на разрешение ще отнеме около три месеца. 

В същото време от догодина се планира да се увеличи акцизът на цигарите. Данаилов не посочи с колко, но уточни, че в момента България начислява най-ниските възможни ставки в ЕС, а в същото време евродиректива предвижда тяхното увеличение.

До края на тази седмица ще се проведе още един коалиционен съвет, който да обсъди пакета антикризисни мерки. Другата седмица ще сме готови, заяви вчера пред бюджетната комисия министърът на финансите Асен Василев.

ЗА РОДИТЕЛИТЕ

Както вече стана ясно, инфлационна добавка от 60 лв. ще продължат да получават пенсионерите до края на годината. Такава добавка се обмисля и за родителите с деца. От думите на Пламен Данаилов стана ясно, че всъщност се има предвид данъчни облекчения за деца. Те бяха многократно завишени преди година и трябваше да действат временно само за доходите, получени през 2021 г. като антиковид мярка.

"За доходите от 2022 г. предлагаме да се прилага данъчна отстъпка от 50 лв. на месец или 600 лв. за година за едно дете", обяви Данаилов, който преди да стане зам.-министър на енергетиката, бе избран за депутат от "Има такъв народ". Данаилов уточни, че точно това е предложението на ИТН в коалиционното споразумение. В момента данъчната преференция е 450 лв. за едно дете и от нея може да се възползват само работещи родители.

Изявлението на Данаилов свари абсолютно неподготвен социалния министър Георги Гьоков. В парламента министърът няколко пъти не разбра за какви мерки към работещите родители го разпитват журналистите. Вместо за споменатите от Данаилов идеи, Гьоков заговори за старите предложения за бащински отпуск и съчетаване на личен със служебен живот. После пробва с коалиционните ангажименти за по-високи суми за раждане на дете. Накрая призна, че не е чувал въпросните идеи и обясни, че всеки в коалицията лансира в момента свои предложения.

Другояче представи помощта вчера и Венеция Ангова от "Продължаваме промяната". Тя говореше за инфлационна добавка за пенсионери и родители на деца до 18-годишна възраст.

 

ЗА ПЕНСИОНЕРИТЕ

Какво смята основният фактор в коалицията на тема подкрепа за възрастните - финансовият министър Асен Василев, все още не знаем. В последните дни обаче социалният министър Георги Гьоков споделя доста щедри идеи, като едва днес направи уговорката, че не бива да се създават излишни очаквания у хората преди да са финализирани преговорите.

Личното мнение на министъра е, че 60-те лв. ковид добавка трябва да бъдат гарантирани и след 1 юли - дали механично, дали чрез по-висок коефициент на увеличение или под формата на антиинфлационна добавка. Освен това иска от 1 юли минимум 10% осъвременяване на пенсиите заради инфлацията и "от 1 октомври някакво действие върху пенсиите като преизчисляване". Гьоков държи да се затвори ножицата между старите и новите пенсии, което няма как да стане с увеличение на всички с еднакъв процент.

От друго участие - на депутата от ИТН Кирил Симеонов в "Нова нюз", се разбра, че инфлационната добавка за възрастните ще е до края на годината.

На блиц контрол в парламентарната социална комисия Гьоков днес не можа да каже какво мисли по тези идеи финансовото министерство, но призна, че няма кой да му даде 5 млрд. лв. за исканото преизчисление. Ще търсим решение, което да удовлетворява по-голяма част от пенсионерите, коментира министърът.

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?