Медия без
политическа реклама

188 млн. лв. аванси са стигнали за укрепване на едно свлачище

Работата по другите е доникъде, заяви министър Виолета Комитова след проверка на дружество "Автомагистрали"

01 Юни 2021Обновена
Комитова съобщи резултатите от проверката в присъствието на говорителя на правителството Антон Кутев.
БГНЕС
Комитова съобщи резултатите от проверката в присъствието на говорителя на правителството Антон Кутев.

За година и половина, след отпуснати 188 млн. лв. за аванси на подизпълнители, е укрепено едно единствено свлачище - това при Рилския манастир, което рекламно бе посетено няколко пъти от бившия премиер Бойко Борисов. Работата по останалите 83 обекта, за които са били предназначени целево средствата, е доникъде. Парите са отишли от държавното дружество "Автомагистрали" при 25 фирми. Договорите по авансите приключват в края на годината, почти всички се очертава да не бъдат изпълнени.

Всичко това стана ясно днес следобед на брифинг на министъра на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова. Тя съобщи данните след проверка на "Автомагистрали".

С непрозрачното харчене на огромни бюджетни средства

от дружеството са свързани едни от големите корупционни обвинения към правителството на ГЕРБ. Брифингът на Комитова е част от обещаното "осветляване", което служебният кабинет прави за наследството от предишната власт.

Министърът описа подробно пътя на парите и (не)свършеното. През есента на 2019 г. правителството отпуска милиони целево за свлачища, срутища и ремонт на пътни насипи. Средствата отиват в агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ), а 221 млн. от тях - в "Автомагистрали". До края на 2019 г. държавното дружество сключва

договори с 25 фирми за 84 обекта,

като са дадени 188 млн. лв. авансово. Конкретиките в споразуменията са търговска тайна, но е известно, че срещу авансите подизпълнителите трябвало да изготвят проекти, да доставят машини, материали, да се работи на терен и т.н. "Изминали са година и половина, вече трябваше да има изпълнение. Но към днешна дата от 84 обекта имаме 1 изпълнен – срутището до Рилския манастир. За него са похарчени около 6 млн. лв. Останалите 182 млн. са във фирмите. Очакваме до 20 дни още едно разрешение за строеж. Другите обекти са на фаза проектиране, много далеч от разрешение за строеж. 4 от проектите са върнати от АПИ, други 9 предстои да се разгледат в агенцията, 2 са в първоначална фаза", заяви Комитова. За остатаналите -

над 60  - не се знаело на какъв етап са, започнали ли са въобще.

Имало и такива, които са на най-първоначания етап „поправка на кадастриална карта”. Самите фирми са отказали среща с Комитова. Тя смята, че за всички тези висящи проекти може да изминат от 1 до 5 години, докато бъдат окончателно завършени, защото темповете по изготвяне на проектната документация са и бавни по принцип.

"В края на 2021 г. сроковете изчитат", каза още Комитова. И даде да се разбере, че се очертава парадоксалната ситуация до финала на договорите нищо да не бъде свършено. 25-те фирми били избрани от комисия в АПИ сред 32 кандидата. Според Комитова средствата е трябвало да бъдат превеждани след като се види издадено разрешение за строеж. Всичко това е

коствало главата на шефа на АПИ Георги Терзийски.

За съдбата на дирекора на "Автомагистрали" Стоян Беличев тя не съобщи планове, в момента той бил в отпуск.

На срещи в АПИ и дружеството Комитова получила все пак обяснения за забавянето. Но те били строго професионални, затова тя не ги разясни подробно. Все пак били от рода на грешки в картите, разминаване в документите и т.н.

Резултатите от проверката ще бъдат пратени на НАП и агенцията по финансов контрол.

 

ПРИЯТЕЛСКИ ОГЪН

Вчера лидерът на "Изправи се! Мутри вън!" Мая Манолова остро разкритикува регионалното министерство, че новите лица в АПИ, сложени на мястото на Терзийски и колегите му, не разполагат с експертиза. Манолова се усъмни, че кадрилът се прави, за да се прикрият следи. Съмнително било и назначението на Влади Калинов за шеф на ДНСК. В отговор на този своеобразен приятелски огън Комитова отговори общо, че не се е виждала с Манолова. Говорителят на кабинета Антон Кутев, който присъства на брифинга, поясни, че се е срещнал с нея, макар и по друг повод, но й обещал скоро министерството да покаже по-добри резултати в работата си. 

 

"АВТОМАГИСТРАЛИ": ВСИЧКО Е ЗАКОННО

Авансите, които „Автомагистрали“ е предоставила, са по договори с продължително действие – от няколко години - при тенденция на непрекъснато нарастване на цените в строителството и нужда от огромен обем материали и техника. Това заявяват от дружеството в отговор на запитване на БНТ.

"Най-професионалният управленски подход е на практика фиксиране на цените на равнищата към момента на предоставяне на авансите на фирмите-доставчици. Целта е да не се оскъпяват проектите при настъпване на реалното строителство, към което може да се достигне и след повече от година", се казва още в отговора на "Автомагистрали".

Според дружеството, обектите по договора с АПИ са на различен етап на изпълнение: Един чака за проектиране, 20 се проектират на първи етап, други 48 вече са приети от АПИ на първи етап, 1 е приет и на втори етап. 13 обекта чакат разрешение за строеж и един вече е получил.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата