Quantcast

Медия без
политическа реклама

България може да изхвърли хиляди дози от ваксината на АстраЗенека

Срокът на годност на 400 000 дози наближава, кабинетът търси спешно варианти за пласиране

08 Юни 2021
Илияна Кирилова

Подобно на други държави България рискува да изхвърли стотици хиляди дози от ваксината на „АстраЗенека“ заради залежаване на количествата и изтичащ срок на годност. През юли и август ще изтече 6-месечната годност на неотворените флакони за общо 400 000 дози, съобщи пред bTV директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов. За да не се стигне до големи загуби, страната ни спешно търси вариантни за пласиране на тези дози чрез дарения и препродажба. Проблемът вероятно ще се задълбочава през следващите месеци, следвайки нарасналото темпо на доставките в хода на годината и разколебаването сред хората при тази ваксина.  

Най-спешна е нуждата от оползотворяване на 40 000 дози с изтиичащ срок на годност през юли месец, обясни Кирилов. Ваксинационният щаб обаче не е много притеснен за тях, защото хората, чакащи за втора доза от „АстраЗенека“, са 80 000 души. Възможно е част от тях да не си поставят втората доза или да изберат друга ваксина, но количеството вероятно ще бъде оползотворено. През август обаче изтича срокът на годност на други 320 000 дози от ваксината на този производител.

Вече стана ясно, че България води разговори за дарения на ваксини и за евентуално препродажба. В момента се договарят дарения за Северна Македония и други страни от региона като Косово, Албания, Босна и Херцеговина, като се обсъжда количество до 150 000 дози. Търсят се възможности и за препродажба. Според общия регламент на ЕС обаче препродажби са позволение в рамките на ЕС, ако ваксините се извеждат извън съюза, следва да бъдат дарени.

До края на годината страната ни очаква общо 14 млн. дози ваксини от 5 производители – настоящите 4 – „Пфайзер/БиоНТех“, „Модерна“, „АстраЗенека“ и „Янсен“ и ваксината на „Кюървак“, която е пред одобрение в ЕК през юли или август. Заради натрупването на ваксини страната ни е помолила за забавяне на доставките. До момента доставените ваксини у нас са близо 3,8 млн. дози, поставени са 1,5 млн. дози, уточни Кирилов. България не може сама да прекрати договор с производител, припомни Кирилов. 

ДЕЦА

Очаква се следващата седмица експертният съвет по педиатрия да даде становище за поставянето на ваксината на „Пфайзер/БиоНТех“ на деца над 12 годидни. Европейската агенция по лекарствата вече одобри това изменение в характеристиките на продукта. "Ключово ще бъде комуникирането на ползите със специалистите и хората, желаещи да поставят такава ваксина на децата. Ефикасността при тази възрастова група е 100%", коментира Богдан Кирилов. Той отново допусна, че поставилите две дози от ваксината на „Пфайзер/БиоНТех“ вероятно ще трябва да поставят и трета доза, но по темата следва да се коментира след получаването на резултати от течащите изследвания.

Още по темата