facebook
twitter

Горещи новини

Борисов: Помирението е ключът за интеграцията на Западните Балкани

335
МС

Помирението, регионалното сътрудничество и поддържането на добросъседски отношения са ключови фактори за европейската интеграция на Западните Балкани. Това е заявил министър-председателят Бойко Борисов в речта си пред участниците в лидерската среща „Стратегически диалог за Западните Балкани“ в  Женева, съобщи правителственият пресцентър. 

Според премиера, за да има стабилност и икономически прогрес и за да се промени имиджа на региона в положителна посока, старите дрязги и напрежения, както и езикът на омразата и ксенофобията трябва да останат в миналото. По думите на българския министър-председател превъзмогването на наследството от миналото може да стане на основата на споделени ценности като толерантност, приобщаващи действия и взаимно доверие.

Той акцентира върху значението на регионалното сътрудничество и посова Берлинския процес като един от многото успешни примери в тази посока. „България доказа, че е държава-членка, която може успешно да поеме отговорност за развитието на европейския проект. Това ни дава и увереност, че със съвместни усилия ще се справим успешно и с председателството на Берлинския процес, което за нас е следващо предизвикателство“, отбелязва министър-председателят. Догодина на страната ни предстои да поеме тази "високо отговорна задача", съвместно с Република Северна Македония. Борисов е категоричен, че като председател на Берлинския процес България ще продължава да насърчава интеграционния процес на страните от Западните Балкани, защото той е инструмент за постигане на устойчива стабилност, сигурност, мир и просперитет в региона.

Така нереченият „Берлински процес” всъщност тръгва от Германия през 2014 година. На практика става въпрос за чисто политическа и дипломатическа инициатива, която регулира евентуалното разширяване на съюза към Западните Балкани - процес, който в момента на практика е блокиран.

Борисов се е обърнал специално към Република Северна Македония и към Албания с призив да не се отказват от усилията си по пътя към членството в ЕС. Според премиера, без да се обезкуражават, те следва да продължат да работят с неотслабващ темп в посоката, която гарантира най-голям шанс за успешно развитие на целия регион на Западните Балкани, а именно -  европейската интеграция. Той е коментирал и бъдещето на младите хора в Западните Балкани. „Те желаят да живеят в условията на чиста околна среда, добро образование, стабилни и отворени общества и достойни работни места. Ако тези основни елементи са осигурени, младежите могат да бъдат фактор за просперитет и надежда за региона“, заявява Борисов. Според него в противен случай разочарованието на младото поколение може да доведе не само до увеличаване на „изтичането на мозъци“ и на емиграцията, но - много по-тревожно и дори опасно - до поддаване на екстремистки и радикални влияния и настроения.

4

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Магистралните потоци в съзнанието на Борисов
Борисов се похвали на Столтенберг с военен бюджет от 3,1 на сто от БВП

18.11.2019

1023 31
Бай Дончо, прати ни на Сатурн!

16.11.2019

ПЕТЬО ЦЕКОВ

5541

Коментари

Justinian2
снимка на Justinian2

Макрон махна ключалката. Ма нашия не знае и напъва да отключва с "ключа" !💪

Бончо Генчев
снимка на Бончо Генчев

Помирението или примирението ?

Колко е великодушен, прави помен с чуда пита.

А какво биха казали тези, чиито територии бяха отнети, а картата преначертана ?

А какво да кажат други, чието население промени етническата си балансираност и сега някои съседни държави имат претенции за великост ?

Хем не познава темата, хем се прави на регионален фактор, за което никой не го е молил.

По-добре замълчи и чуй какво ще ти кажат хората, а не какво ще им кажеш ти.

Първо реши вътрешните проблеми на всички бълтгари, а не само на твоите хора, пък после ще видим.

Тя историята ще има последната дума за теб.

 

Forza NATO

Помирението - хубаво, ама с роуминга к'во станА година и половина по-късно?

Доц.Трътлев

Гледам на снимката как Гълъбът на мира е избутал авера си  Зайко на дясно, за да му се види туловището. Казват, че пикът на нарцисизма бил по време на юношеството?

Влез или се регистрирай за да коментираш

×