facebook
twitter

Горещи новини

Борисов: Помирението е ключът за интеграцията на Западните Балкани

343
МС

Помирението, регионалното сътрудничество и поддържането на добросъседски отношения са ключови фактори за европейската интеграция на Западните Балкани. Това е заявил министър-председателят Бойко Борисов в речта си пред участниците в лидерската среща „Стратегически диалог за Западните Балкани“ в  Женева, съобщи правителственият пресцентър. 

Според премиера, за да има стабилност и икономически прогрес и за да се промени имиджа на региона в положителна посока, старите дрязги и напрежения, както и езикът на омразата и ксенофобията трябва да останат в миналото. По думите на българския министър-председател превъзмогването на наследството от миналото може да стане на основата на споделени ценности като толерантност, приобщаващи действия и взаимно доверие.

Той акцентира върху значението на регионалното сътрудничество и посова Берлинския процес като един от многото успешни примери в тази посока. „България доказа, че е държава-членка, която може успешно да поеме отговорност за развитието на европейския проект. Това ни дава и увереност, че със съвместни усилия ще се справим успешно и с председателството на Берлинския процес, което за нас е следващо предизвикателство“, отбелязва министър-председателят. Догодина на страната ни предстои да поеме тази "високо отговорна задача", съвместно с Република Северна Македония. Борисов е категоричен, че като председател на Берлинския процес България ще продължава да насърчава интеграционния процес на страните от Западните Балкани, защото той е инструмент за постигане на устойчива стабилност, сигурност, мир и просперитет в региона.

Така нереченият „Берлински процес” всъщност тръгва от Германия през 2014 година. На практика става въпрос за чисто политическа и дипломатическа инициатива, която регулира евентуалното разширяване на съюза към Западните Балкани - процес, който в момента на практика е блокиран.

Борисов се е обърнал специално към Република Северна Македония и към Албания с призив да не се отказват от усилията си по пътя към членството в ЕС. Според премиера, без да се обезкуражават, те следва да продължат да работят с неотслабващ темп в посоката, която гарантира най-голям шанс за успешно развитие на целия регион на Западните Балкани, а именно -  европейската интеграция. Той е коментирал и бъдещето на младите хора в Западните Балкани. „Те желаят да живеят в условията на чиста околна среда, добро образование, стабилни и отворени общества и достойни работни места. Ако тези основни елементи са осигурени, младежите могат да бъдат фактор за просперитет и надежда за региона“, заявява Борисов. Според него в противен случай разочарованието на младото поколение може да доведе не само до увеличаване на „изтичането на мозъци“ и на емиграцията, но - много по-тревожно и дори опасно - до поддаване на екстремистки и радикални влияния и настроения.

3

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

България е сред най-засегнатите финансово от кризата с Ковид-19 в ЕС

31.05.2020

2051 14
"Пестеливата четворка" е против спасителния план Меркел-Макрон

23.05.2020

1822 8
ЕС призна, че e приел да бъде цензуриран от Китай

13.05.2020

5150 17

Коментари

Justinian2
снимка на Justinian2

Макрон махна ключалката. Ма нашия не знае и напъва да отключва с "ключа" !?

Forza NATO

Помирението - хубаво, ама с роуминга к'во станА година и половина по-късно?

Доц.Трътлев

Гледам на снимката как Гълъбът на мира е избутал авера си  Зайко на дясно, за да му се види туловището. Казват, че пикът на нарцисизма бил по време на юношеството?

Влез или се регистрирай за да коментираш

×