Quantcast
Бисер Петков: Да се ограничи болничният, издаван от лекари | СЕГА
facebook
twitter

Горещи новини

Бисер Петков: Да се ограничи болничният, издаван от лекари

719
Илияна Кирилова

Mинистърът на труда и социалната политика Бисер Петков предложи да се намали броят на дните болничен, които личните лекари могат да издават. Това се случи по време на дискусия, която потърси решения на проблема с фалшивите болнични листа, предаде БНР.

Да се намали броят на дните болничен, които личните лекари могат да издават. Това предложи министърът на труда и социалната политика Бисер Петков по време на дискусия, която потърси решения на проблема с фалшивите болнични листа.

Предложенията на работодателите първите три дни от болничния да са неплатени или да се изплащат от НОИ, са социално неприемливи според социалния министър Бисер Петков. Той предложи друго:

"Да се ограничи и съкрати периодът, в който личните лекари могат да издават един болничен лист. Сега е до 14 дни непрекъснат. Мисля, че във времето назад е имало до 7 дни, както и общата продължителност, която личният лекар може да издава в рамките на една година – до 40 дни".

И управителят на НОИ Ивайло Иванов категорично възрази първите три дни да се изплащат от Осигурителния институт:

"Това би натоварило ресурса с близо 200 милиона допълнително, което ни затруднява. Може би трябва да се мисли във варианта за изчакване и изчаквателен период на влизане на болничните".

Тоест началото на болничния да не се изплаща и да остава за сметка на работника, каквато е практиката в повечето европейски държави, се аргументираха работодателите.

Още

Фалшиво ТЕЛК решение струва между 1000 и 1200 лв.

19.09.2021

1636
ГДБОП разби схема за издаване на фалшиви ТЕЛК решения

17.09.2021

Обновена

1701
Гешев отрече да е скрил дело срещу бивш министър на Борисов

16.09.2021

4300