Quantcast

Медия без
политическа реклама

Авиокомпаниите тестват нова система за качване в самолета

22 Окт. 2023
Pixabay

Една от най-големите американски авиокомпании - United, тества нова система за качване на пътниците в самолета, която може да спести много досадни минути в чакане и бавене и да стане универсално правила за всички полети, съобщи Си Ен Ен. Вместо на групи според мястото им в салона - първо тези от задните седалки, а най-накрая тези от предните; новата система първо ще вика хората с място до прозореца, след тях - тези, които ще седят по средата, а накрая ще влизат настаняващите се до пътеката. Запазва се и предимството на хората с малки деца или затруднения, хората с приоритетно качване и т.н. Така общо групите за качване в самолета ще станат шест.

Настаняването на пътниците често може да се превърне в проблем и да причини забавяне. В пикови периоди на пътуване авиокомпаниите се мъчат всячески да намалят този разход - на летището в Стокхолм например на ръкавите към самолета има чак надписи: "Свалете якето си сега, за да не блокирате пътеката". Дори две минути по-кратка процедура се счита за голям успех, както е с United.

Новата система е кръстена WILMA (от window-middle-aisle) и се въвежда от 26 октомври. Тя е тествана на четири вътрешни летища и един хъб и е доказано по-експедитивна, коментират от "Юнайтид". Тя, освен това, ще дава известно предимство на хората до прозореца, които ще могат първи да разположат ръчния си багаж на предостатъчно място.

Още по темата