facebook
twitter

Горещи новини

Атанас Скатов изкачи връх Канчендзьонга (8586 м)

Алпинистът от Сливен е стъпил вече на седем осемхилядника, през юни ще опита да изкачи още два
1004
atanasskatov.com

 "На върха съм”

Това е съобщението, което изпрати алпинистът Атанас Скатов от СПОТ устройството тази сутрин в 04.43 българско време.

След 15-часово изкачване от лагер 3 (7347 м) той успя да стъпи на третия по височина връх в света - Канчендзьонга (8586). Всъщност всички изкачвания на този връх се осъществяват на няколко метра под същинския купол, защото Кангчендзьонга е свещен за жителите на Сиким и съществува неофициално правило изкачващите го алпинисти да не стъпват на самия купол.

Малко по- късно и фирмата-организатор на експедицията “Peak Promotion”, потвърди, че според телефонно обаждане от базов лагер, всички 23-ма алпинисти в експедицията (21 чужденци и 2-ма местни от Непал, между които и две жени) плюс шерпите, са достигнали до горе. По информация на г-н Пасан от фирмата, в момента на публикуването на съобщението алпинистите слизат към долните лагери. Целта е да слязат колкото може по-ниско - в зоната под 7000 м.

След кратка почивка и възстановяване, в средата юни, следващата цел на Скатов за този сезон ще бъдат Гашербрум 1 (8080 м) и Гашербрум 2 (8035 м) в планинската верига Каракурум, в Пакистан.

Канчендзьонга е седми осемхилядник във визитката на 41-годишният веган от Сливен. Той започна катераческата си кариера в Хималаите през 2014 г. с най-високия връх - Еверест (8848), за да стане първият човек, неядящ животинска храна, стъпил там. Вече е бил два пъти на Еверест и по веднъж на Манаслу (8163), Анапурна (8091), Макалу (8463), Лхотце (8516) и Чо Ойю (8188).

Така е под №2 в българската класация след Боян Петров, който изкачи 10 върха над 8000 м. Петров изчезна миналата пролет при опит да стъпи на 11-ия си връх - Шиша Пангма (8013 м). Именно той е първият ни алпинист, изкачил Канчендзьонга - на 21 май 2014 г. Досега осемхилядници са изкачвали общо 32-ма българи. Скатов наскоро обяви амбицията си да стане първият ни алпинист, стъпил на всички 14 - нещо, което си бе поставил за цел и Боян Петров.

В  Хималаите в момента се намира и Иван Томов. Той пък ще опита да се изкачи на връх №4 Лхотце (8516 м). Там маршрутът вече е подготвен от шерпите, които са фиксирали и въжетата по него. Преди 10 дни буря унищожи екипировката на българина. Той обаче продължава с екипировка на заем, но все още не се е възстановил от кашлица. В кариерата си Томов има изкачвания на Броуд Пик (8047 м) през 2014 г. и на Манаслу (8163) през 2017 г.

14

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Непалски алпинист постигна Хималайската корона за 190 дни

30.10.2019

86
Скатов изравни Боян Петров с 10-и осемхилядник

04.10.2019

761
Скатов се насочва към четвърти осемхилядник за годината

05.09.2019

38

Коментари

ЗИП
снимка на ЗИП

Браво !

 

50 % от работата му е свършена. Остават му още седем върха...

markoE

 

 

 

 

 

                                     Наблюдава се всенародно ликуване .Народа излезе по площадите .

Evasion

Ликуването е силно препоръчително, защото е само веган, както е подчертано в статията. Ако беше и с нестандартна сексуална ориентация, тогава ликуването освен всенародно, щеше да е и задължително.

Киро Жарта

Браво! 👍

®AZOR
снимка на ®AZOR

РЕСПЕКТ..

имаше един дето не се върна що дитирамби имаше за недисциплинираноста му.....

Banshee
снимка на Banshee

👍

Banshee
снимка на Banshee

Бръснач, трябва да провериш какво е туй "дитирамб".  :) 

®AZOR
снимка на ®AZOR

ей на  "

1. Възторжено лирическо произведение за тържествена възхвала на някого или нещо.
2. Прен. Само мн. Прекалена похвала; хвалебствие.
• Пея дитирамби. Ирон. Възхвалявам ненужно или прекалено."

 

Пуследното най паче.

 

помня  как" жената до...фъргаше  емоции"

Звън®
снимка на Звън®

От април до юни мравунякът от алпинисти под хималайските върхове се оживява. Щъкат нагоре-надолу мравчици, натъкмени с лъскава алпийска екипировка - истинско прет-а-порте на планинската мода и технологии. С остарялата ненужна екипировка са се пременили верните мълчаливи шерпи. Жътва е сега за тях и вятърът върти молитвените им мелници с пожелания яковете издържат до края на сезона. Отдавна отмина времето на романтизма в изкачване на върховете. Всичко стана индустрия. И суета - желанието да бъдеш непременно забелязан сред това море от ръгнали нагоре катерачи. Ефирът пращи от трафика на сателитни телефони, радиостанции и джаджи, носещи гигабайти ненужна информация. Термосът на алпинистът Х чрез bluetooth се свърза с челника върху каската му и  го включва в режим мигане. Примусът на друг алпинист чрез Wi-Fi комуникира с осигурително въже от южното трасе на Кангчендзьонга и лайква здравината му. Лявата ръкавица на същия влиза във Фейсбук и показва среден пръст на експедиция, слизаща от Лхоце. Алпинистът А.С. споделя, че е изкачил Чо Ойю като през цялото време е стискал в задника си кочан царевица сорт "Добриня". Кочанът той ще подари на Института по царевицата в Кнежа. 

 

И само слънцето, вятърът и нааканите върхове са безразлични към тази суматоха.

Лoвkия

Браво, пич!

А Покривът на света е най-доброто място, от което да се изпикаеш върху максимален брой хейтъри.

markoE

 

 

 

 

                                            

Браво, пич!

А Покривът на света е най-доброто място, от което да се изпикаеш върху максимален брой хейтъри.

 

 

                                                     Щото другите подложили се отдолу са застраховани ?

Лoвkия

егати 💩

Предводител на ...

фирмата-организатор на експедицията “Peak Promotion”, потвърди, че според телефонно обаждане от базов лагер, всички 23-ма алпинисти в експедицията (21 чужденци и 2-ма местни от Непал, между които и две жени) плюс шерпите, са достигнали до горе. 

Тва вече е неква ненормална работа, по осемхиляниците е като на Витоша или на Витошка.

сталкер пустиняк

Интересно на Еверест по колко шерпи се падат на 1 алпинист? Непалците влачат оборудване и алпинисти, а после едните се снимат и гордо споделят във Фейса. 

Влез или се регистрирай за да коментираш

×