Медия без
политическа реклама

Ангел Кунчев: Възможен е конфликт за отваряне на заведенията

Ако темпото на нарастване се запази, може да има пик точно преди изборите

19 Февр. 2021
Илияна Кирилова

Декларираното от премиера Бойко Борисов твърдо решение за отваряне на заведенията от 1 март може да доведе до открит конфликт с представителите на националния оперативен щаб. „Ако се вземе политическо решение, да си го вземат политиците. Ние сме експерти и даваме съвети какво да се направи, оттам нататък има куп социално-икономически съображения. Но не е изключен подобен конфликт“, коментира пред bTV главният здравен инспектор Ангел Кунчев. Според Кунчев, ако темпото на нарастване на случаите се запази, до четири седмици може да има удвояване. Пикът може да е непосредствено преди изборите, предупреди Кунчев.

Още е рано да се коментират обявените намерения за март месец, ще може да се каже нещо повече няколко дни преди това, коментира Кунчев в отговор на въпрос кога ще стане ясна категоричната позиция на щаба за отваряне на заведения. Кунчев за пореден път припомни, че ако заболеваемостта надхвърли 200-220 на 100 000, мерките ще трябва да се затягат, а не обратното.

Здравните власти се опасяват основно заради разпространението на британския щам у нас, с който се обяснява и резкият скок на случаите в Кюстендил. У нас щамът дойде малко по-късно, ако се отчете темпото на разпространение в други страни, не е изключено да има пик точно в периода на изборите, изтъкна Кунчев. Той уточни, че на Балканите най-много случаи има регистрирани в Гърция, където са открити и останалите опасни щамове – от Южна Африка и Бразилия. „С гранични мерки не може да се спре заразата, може малко да се забавя темпото“, категоричен бе Кунчев.

В момента наистина няма реална възможност за избор на ваксини заради по-ниските количества доставки от някои от продуктите, призна още главният здравен инспектор. От думите му се подразбра, че реална възможност за избор на първо време няма да дават и личните лекари, за да не усложняват процеса на ваксинации. „В момента имаме три ваксини, които са одобрени и са напълно ефикасни. До един месец ще има още една – на „Джонсън и Джонсън“. Ако някой толкова държи на правото на избор, може да отложи ваксинацията, но не му го препоръчвам – чисто човешки и медицински“, коментира още Кунчев. Той призна ниския интерес към ваксинациите, но според него това не е изненада и държавата е осигурила достатъчно информация по темата. „Въпросът е какво искаш да прочетеш“, коментира Кунчев. Според него неверната информация и инфодемията много вредят и България рискува дълго време да влачи последиците. „В Европа и в света ще си решат проблема, ще отворят икономиката, а ние ще продължаваме да спорим и от това ще страдаме и социално, и икономически“, изтъкна Кунчев. Той бе категоричен, че ваксинационният план не е пред провал и до момента бавното темпо се обяснява с темпото на доставките. Провал ще е, ако сме заявили, че ще се ваксинираме, а не отидем, заяви още Кунчев. 

 

 

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?