Медия без
политическа реклама

59% от здравните работници са подложени на силен стрес

05 Ноем. 2019
Илияна Кирилова

Повече от половината от здравните работници у нас са подложени на силен стрес и дори психическо насилие на работното си място. Това показва национално проучване, направено от Федерацията на синдикатите в здравеопазването към КНСБ, съобщи БНР. То обхваща лекари, медицински и административен персонал от 53 здравни заведения.

Близо 59 на сто или над 700 от анкетираните посочват, че психоклиматът на работното им място не е добър. Изследванията показват, че по-младите медицински работници имат по-високо ниво на емоционално изтощение в сравнение с колегите си в по-зряла възраст. За 1/3 от тях този факт е причина за търсене на реализация в чужбина.

Над 60% от анкетираните посочват, че са били жертва на психическо насилие на работното място. Сред водещите стресови фактори, свързани с професионалната среда, са полагането на извънреден труд, работа на празници, както и нощем, удължено работно време, недостатъчно време за почивка.

Според синдикалистите много показателен и тревожен е фактът, че над 90% от анкетираните считат, че не се предприемат мерки за отстраняване на посочените причини, свързани с психо-социалните рискове. КНСБ предлага на социалните партньори съвместно да разработят харта за психично здраве в сектор "Здравеопазване".

Още по темата