facebook
twitter

Горещи новини

28% от българите ще гласуват с преференция, сочи изследване

449
Снимка: Архив

Ново проучване на социологическата агенция „Екзакта рисърч груп“ показва, че ако евроизборите се провеждаха в края на февруари ГЕРБ биха ги спечелили с резултат от 22.2% от имащите право на глас българи. За БСП подкрепа биха дали 19.4 на сто.

Според социологическото изследване на трета позиция са ДПС с 6.9 на сто, а четвърти "Обединени патриоти“ с подкрепа от 6.4 на сто от гласуващите при условие, че участват в сегашния си коалиционен формат.

"Демократична България" би взела 2.5 процента от гласовете, СДС – 1.3 процента, РБ, АБВ, Воля и Възраждане - по 1 на сто.

28 процента от българите, интервюирани от „Екзакта“ в края на февруари, заявяват, че възнамеряват да гласуват преференциално на предстоящите евроизбори. 15 на сто не смятат да се възползват от правото си да посочат предпочитан от тях кандидат в листата.

Преференциално искат да гласуват половината от избирателите на "Обединените патриоти", както и по една трета от избирателите на ГЕРБ и на БСП. Сред твърдо решилите да гласуват на предстоящия евровот, желаещите да отбележат преференция са два пъти повече от нежелаещите.

Това показва, че преференциалният вот се е утвърдил в изборната практика у нас и мотивира немалко избиратели за участие, е изводът на социолозите от агенцията.

Изследването се провежда в рамките на собствената изследователска програма на „Екзакта рисърч груп“, а в него са участвали 1000 пълнолетни българи.

4

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Галъп: 1/3 от българите са с намалени доходи заради коронавируса

01.04.2020

919 10
Всеки трети българин няма нужните дигитални умения

28.03.2020

1713 20
Тръмп отказа да се изследва, но дъщеря му се изолира вкъщи

14.03.2020

Обновена

1265 7

Коментари

sneaky_humanoid

28% от българите ще гласуват с преференция, сочи изследване

28 процента от българите, интервюирани от „Екзакта“ в края на февруари, заявяват, че възнамеряват да гласуват преференциално на предстоящите евроизбори.

Ако не виждате разлика, купете си очила.

Хулиган

28% от българите ще гласуват с преференция...

А останалите, дали са разбрали, каква е тази сложна дума...

 

http://www.drago.info/index.php/2017/10/28/prozrac...

New Vance

  28% от българите ще гласуват с преференция...

 

    Българите пак изостават.. Преди две години циганите в Любмяц гласуваха с префиренция на 94% ..

ИвКо

Ми това си е половината от гласуващите, не е чак толкова зле. Другата половина очевидно се доверяват на партийните лидери и подредбата на листите, но все пак би трябвало те да посочат преференциално и водача на листата. На нещо джендърско ми прилича глас без преференция.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×