Quantcast
28% от българите ще гласуват с преференция, сочи изследване | СЕГА
facebook
twitter

Горещи новини

28% от българите ще гласуват с преференция, сочи изследване

450
Снимка: Архив

Ново проучване на социологическата агенция „Екзакта рисърч груп“ показва, че ако евроизборите се провеждаха в края на февруари ГЕРБ биха ги спечелили с резултат от 22.2% от имащите право на глас българи. За БСП подкрепа биха дали 19.4 на сто.

Според социологическото изследване на трета позиция са ДПС с 6.9 на сто, а четвърти "Обединени патриоти“ с подкрепа от 6.4 на сто от гласуващите при условие, че участват в сегашния си коалиционен формат.

"Демократична България" би взела 2.5 процента от гласовете, СДС – 1.3 процента, РБ, АБВ, Воля и Възраждане - по 1 на сто.

28 процента от българите, интервюирани от „Екзакта“ в края на февруари, заявяват, че възнамеряват да гласуват преференциално на предстоящите евроизбори. 15 на сто не смятат да се възползват от правото си да посочат предпочитан от тях кандидат в листата.

Преференциално искат да гласуват половината от избирателите на "Обединените патриоти", както и по една трета от избирателите на ГЕРБ и на БСП. Сред твърдо решилите да гласуват на предстоящия евровот, желаещите да отбележат преференция са два пъти повече от нежелаещите.

Това показва, че преференциалният вот се е утвърдил в изборната практика у нас и мотивира немалко избиратели за участие, е изводът на социолозите от агенцията.

Изследването се провежда в рамките на собствената изследователска програма на „Екзакта рисърч груп“, а в него са участвали 1000 пълнолетни българи.

4

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Борисов катастрофира политически в Брюксел

08.10.2020

Обновена

СВЕТОСЛАВ ТЕРЗИЕВ

34850 118
БСП не подкрепя Истанбулската конвенция и в резолюцията на ЕП

06.10.2020

5671 245
Самюел Джаксън агитира за изборите с псувни на 15 езика

19.09.2020

527 3

Коментари

sneaky_humanoid

28% от българите ще гласуват с преференция, сочи изследване

28 процента от българите, интервюирани от „Екзакта“ в края на февруари, заявяват, че възнамеряват да гласуват преференциално на предстоящите евроизбори.

Ако не виждате разлика, купете си очила.

Хулиган

28% от българите ще гласуват с преференция...

А останалите, дали са разбрали, каква е тази сложна дума...

 

http://www.drago.info/index.php/2017/10/28/prozrachnost-pri-glasuvaneto/

New Vance

  28% от българите ще гласуват с преференция...

 

    Българите пак изостават.. Преди две години циганите в Любмяц гласуваха с префиренция на 94% ..

ИвКо

Ми това си е половината от гласуващите, не е чак толкова зле. Другата половина очевидно се доверяват на партийните лидери и подредбата на листите, но все пак би трябвало те да посочат преференциално и водача на листата. На нещо джендърско ми прилича глас без преференция.

Влез или се регистрирай за да коментираш