Quantcast
До 250 лева ще е данъкът за стая, наемана от туристи през интернет | СЕГА
facebook
twitter

Горещи новини

До 250 лева ще е данъкът за стая, наемана от туристи през интернет

7690
Pixabay

Догодина за местата за настаняване до 20 стаи, регистрирани по Закона за туризма, ще се прилага патентен данък в размер от 25 до 250 лв. за стая. Това гласи промяна в Закона за местните данъци и такси, гласувана окончателно от Народното събрание. 

Новата данъчна разпоредба се отнася за малки туристически обекти, които се категоризират с една или две звезди - апартаменти, отделни стаи от жилище, къщи за гости.  Конкретният размер на данъка ще зависи от местоположението на обекта. За целта общинските съвети в цялата страна ще трябва до определят с наредба какво да е облагането, като се съобразят с посочения в закона размер - между 25 и 250 лева за стая.

Темата за облагането стана гореща заради апартаментите и стаите, предлагани на туристи чрез електронни платформи като Booking и Airbnb.  Депутатите Менда Стоянова и Валери Симеонов дори внесоха проект, който предвижда блокиране на достъпа до платформи, които пускат обяви за нерегистрирани по българския Закон за туризма места за настаняване.

Предвижда се регистрацията на местата за временно настаняване да се извършва от кметовете на общини или от оправомощени от тях длъжностни лица.

Още

ОЛАФ: България да върне 30 млн.евро от къщи за гости и реклама на вино

08.06.2022

3934
Глоби за къщи за гости се оказват незаконни

27.04.2022

ВАСИЛ НАНЧЕВ

5839
След 10 дни се чакат нови разкрития по “Барселонагейт“

14.04.2022

Обновена

5609