Медия без
политическа реклама

Започва финансова инспекция в столичния "Майчин дом"

От месеци част от медиците в болницата се бунтуват срещу директора си

15 Септ. 2023Обновена
Напрежението в "Майчин дом" продължава вече месеци.
БГНЕС
Напрежението в "Майчин дом" продължава вече месеци.

Битката на лекари и медицински сестри от столичната АГ-болница "Майчин дом" срещу директора проф. Иван Костов успя да издейства поредна проверка в лечебното заведение - този път на Агенцията за държавна финансова инспекция. Това става ясно от писмо на инспекцията до бунтуващата се част от колектива, разпратено до медиите от медиците.

 

ПРЕДИСТОРИЯ

Сигнали за нарушения в болницата - в заплащането, в съчетаването на държавна и частна практика, в достъпа до робота Да Винчи, бомбардират институциите от месеци, но на този етап проверките не са установили основания Костов да бъде уволнен. Конфликтът започна след уволнението на д-р Елена Георгиева от шефското място в клиниката по анестезиология. Около д-р Георгиева се обединиха част от медиците, но проф. Костов също има подкрепа, а по негова молба го защити и Асоциацията на университетските болници.

Опозицията на проф. Костов твърди, че той заделя най-големите възнаграждения за себе си и група приближени медици, като за три години е получил 1,6 млн. лв. - повече от печалбата на самата болница. В същото време медици са лишавани от бонуси. Противниците му твърдят още, че е в конфликт на интереси - назначил е ръководство на медицинския център към "Майчин дом", което след това назначава него за консултант срещу хонорар. Обвиняват го и че ползва почти еднолично системата "Да Винчи", а най-добрите специалисти на "Майчин дом" нямат достъп до нея. Цялостното усещане е, че ръководството е превърнало "Майчин дом" в бащиния.

Самият проф. Костов определя всичко като клевети и лъжи (вижте по-надолу в текста). МЗ направи куп проверки, в които установи нередности и неморални практики, но министърът многократно обясни на протестиращите, че докладите не му дават достатъчно основания да уволни директора.

 

Сигнали са препратени към НАП, ГИТ, КПКОНПИ и прокуратурата

Задачата на финансовата инспекция ще бъде свързана с проверка за законосъобразност при определянето, начисляването, изплащането и отчитането на средствата за основно и допълнително трудово възнаграждение на изпълнителния директор за периода от 01.01.2020 г. до 30.06.2023 г., става ясно от писмото. Другите нарушения са препратени към няколко държавни институции. Към Главната инспекция по труда е насочен сигналът за нарушения в конкурса за началник на клиниката по анестезиология и интензивно лечение, от която тръгва бунтът. За рекламирането на системата "Да Винчи" през частна клиника АДФИ посочва, че вече има проверка от НЗОК, която е установила неоснователно получени суми, които трябва да се възстановят. Твърденията за конфликт на интереси и свързаност на лица в болницата и в дъщерното й дружество "Майчин дом - медицински център" са предадени на КПКОНПИ. Въпросът дали проф. Костов е получавал неоснователно високи доходи е насочен към НАП, а съмненията за злоупотреба със служебно положение и за изготвяне на документи с невярно съдържание - към прокуратурата, но към нея това е пореден сигнал.

 

Позицията на директора

След последната пресконференция на медиците тази седмица, Костов излезе с официална позиция, в която обяви, че заплатата му е по-малка от това, което се изнася. "Заплатата ми като директор на СБАЛАГ „Майчин дом“ е 5706 лв. месечно за 2020 г., 6439 лв. месечно за 2021 г., 6897 лв. месечно през 2022 г. и 9425 лв. месечно през 2023 г., твърди Костов. "Допълнителните доходи, които имам от „Майчин дом“, са доходи от извършени прегледи, консултации и операции. Те категорично не са част от заплатата ми като изпълнителен директор, а се формират изцяло от работата ми като лекар и според броя реално извършени медицински услуги всеки месец", допълва той.

Директорът отхвърля обвиненията, че еднолично разпределя бонусите, като казва, че те се определят от шефовете на клиники. Твърди, че не е вярно, че не са постигнати нивата на заплащане по изискванията на колективния трудов договор, като казва, че "Майчин дом" е от малкото болници, които са изпълнили този ангажимент. За периода 2017-2022 г. основните заплати на медицинския персонал – лекари и акушерки са увеличени със 100%, твърди проф. Костов.

За робота Да Винчи шефът на "Майчин дом" казва, че в момента болницата разполага с два лекарски екипа по роботизирана хирургия и обучава трети. "Единственият начин лекар да получи сертификат за конзолен хирург (това е хирургът, който оперира с робота) е да премине през серия от обучения – да притежава сертификат за лапароскопска хирургия, да направи поне 30 асистенции в роботизирани операции и чак след това да бъде обучен и проверен от фирмата „Интуитив Сърджикал“, която дава съгласието си за получаване на сертификат за работа с „Да Винчи“, обяснява проф. Костов, като той самият има сертификат от 2018 г. Нито един от протестиращите лекари обаче не бил изразил желание да се обучи за работа със системата.

 

Кой печели повече - директорът или болницата

На фона на декларираните от директора доходи, неговите противници в болницата твърдят, че нейната печалба е по-малка. Справка в предварителния годишен финансов отчет на лечебното заведение за 2022 г- показва, че крайният финансов резултат е печалба в размер на 109 000 лв.

В имуществената си декларация пред КПКОНПИ проф. Костов е декларирал годишна данъчна основа от трудови доходи за 2022 г. от 285 273 лв. - двойно повече от съобщената заплата (113 100 лв. годишно), установи проверка на "Сега". Допълнително той е декларирал и 274 875 лв. от друга стопанска дейност, 43 671 лв. от други трудови доходи извън заеманата длъжност, 142 005 лв. от прехвърляне на права и имущество и 47 235 лв. от други източници. Доходите му за 2022 г. са общо 793 059 лв. Обявените доходи в декларацията за 2021 г. са 647 880 лв. За 2020 г. декларираните доходи са 573 041 лв., т.е. за три години общо доходите на проф. Костов надхвърлят 2 млн. лв., като тук не влизат доходите, които обявява от дивиденти и лихви, но са включени доходите от прехвърлени права или имущество и други източници.

 

"Шейново" е с нов директор след намеса на СОС 

На последната си работна сесия за този мандат в четвъртък Столичният общински съвет отстрани заради нарушения друг директор на АГ болница - д-р Румен Велев от II САГБАЛ “Шейново”. На мястото му временно се назначава д-р Таня Андреева до провеждане на конкурс, но за не повече от 6 месеца. Решението за смяната на Велев бе съпътствано с политически скандал и протести в лечебното заведение, но мнозинството в СОС така и не промени позицията си.

Велев е начело на болницата от 2014 г. Тази година той се яви на нов конкурс за същата позиция. Конкурс бе обявен и за борда на болницата, като състезание имаше и в други общински лечебни заведения. Този конкурс приключи с много скандално решение на СОС, в която резултатите от конкурсната процедура на практика са подменени. Велев бе класиран за член на борда на директорите, без да се състезава за него, а Таня Андреева - за изпълнителен директор, при положение, че е кандидатствала единствено за член на борда. Областният управител върна скандалното решение за второ  разглеждане, като от аргументите й стана ясно, че подмяна на резултатите е имало и в други лечебни заведения. 

На последната сесия на СОС Михаил Паргов от ДБ обяви, че е бил подведен при внасянето на резултатите от подменения конкурс и призова съветниците да се поправят, за да измият поне част от срама. Мнозинството в СОС обаче така и не промени по същество позицията си, като отстрани Велев на друго основание - констатирани нарушения в работата му. Основната част от нарушенията са вече известните факти около случая с разменените  бебета. В доклада, въз основата на който СОС отстрани Велев, се споменават и други единични нарушения: на търсени пари за избор на екип при спешно секцио, както и неотчитане на постъпило подобно плащане в друг казус. “Видя се колко много държите да сложите д-р Андреева и как в столичното здравеопазване кадруват ГЕРБ и БСП”, коментира Паргов.