Медия без
политическа реклама

Четирима са глобени за падналия асансьор в Майчин дом

Асансьорът е паднал заради липса на устройство за контрол на товара.
Архив СЕГА
Асансьорът е паднал заради липса на устройство за контрол на товара.

Повече от 8 години след като 8 души пострадаха при падане на асансьор в университетската АГ болница "Майчин дом" най-сетне приключи наказателното дело за инцидента. Шестима от пострадалите бяха жени в напреднала бременност.

Четиримата, пратени на съд от прокуратурата, са признати за виновни. Това са доц. Виктор Златков - изпълнителен директор на лечебното заведение, Красимир Паунов - собственик на ЕТ "МБ 97-Красимир Паунов" - фирмата, наета за ремонт и поддръжка на асансьора, Галин Стоянов - инспектор от държавния технически надзор, който отговарял за злополучния асансьор, и Николай Костевски - началник на отдел "Управление на собствеността" в "Майчин дом". Те обаче бяха освободени от наказателна отговорност и санкционирани само с административна глоба от по 3000 лв. Това е задължително в случая, тъй като за средна телесна повреда по непредпазливост на повече от един човек наказанието е до 5 години, а обвинените са с чисто съдебно минало. Решението на Софийския районен съд не е окончателно и може да се атакува пред още една инстанция.

Съдия Николай Василев приема, че обвинителната теза е доказана. Злополучният асансьор е произведен и монтиран с устройство за контрол на товара. Държавният стандарт също изисква машината да има такова устройства. То обаче е липсвало.

Процесът виси в съда от 2012 г. На десетки от заседанията му ход изобщо не беше даван по най-различни причини. Докато наказателният процес се въртеше на празни обороти, повечето от пострадалите успяха да осъдят "Майчин дом" в граждански дела за обезщетение.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата