Медия без
политическа реклама

Замърсеният въздух е по-вреден от алкохола и цигарите

Човечеството губи 2,3 години от продължителността на живота на всеки човек

29 Авг. 2023
Сутрешен градски пейзаж в някои градове по света
Pixabay
Сутрешен градски пейзаж в някои градове по света

Замърсяването на въздуха е по-опасно за здравето на средностатистическия човек на планетата Земя от тютюнопушенето или алкохола, като заплахата се влошава в глобалния епицентър Южна Азия - въпреки бързите подобрения от Китай, показва проучване, цитирано от АФП и БГНЕС.

Въпреки това размерът на средствата, отделени за справяне с това предизвикателство, е малка част от сумата, предназначена за борба с инфекциозните болести, се казва в изследването на Института за енергийна политика към Чикагския университет (EPIC).

Годишният доклад на EPIC за индекса на качеството на въздуха (Air Quality Life Index - AQLI) показва, че замърсяването на въздуха с фини прахови частици, което се получава от автомобилни и промишлени емисии, горски пожари и други, остава "най-голямата външна заплаха за общественото здраве".

Ако светът трайно намали тези замърсители, за да достигне препоръчителната граница на Световната здравна организация (СЗО), човек ще добави средно 2,3 години към продължителността на живота си, сочат данните, които са от 2021 г.

Фините прахови частици са свързани с белодробни заболявания, сърдечни заболявания, инсулти и рак.

За сравнение, употребата на тютюн намалява продължителността на живота в световен мащаб с 2,2 години, докато недохранването на децата и майките е причина за намаляване на продължителността на живота с 1,6 години.

Азия и Африка носят най-голямата тежест, но имат една от най-слабите инфраструктури за предоставяне на навременни и точни данни на гражданите. Освен това те получават малки части от и без това малката световна филантропия. Например, целият африкански континент получава по-малко от 300 000 долара за справяне със замърсяването на въздуха.

"Съществува дълбоко разминаване къде замърсяването на въздуха е най-лошо и къде ние, колективно и глобално, разполагаме с ресурси за решаване на проблема", заяви пред АФП Криста Хасенкопф, директор на програмите за качество на въздуха в EPIC.

Макар че съществува международно партньорство за финансиране, наречено Глобален фонд, което отпуска 4 млрд. долара годишно за борба с ХИВ/СПИН, малария и туберкулоза, няма еквивалент за замърсяването на въздуха.

"Въпреки това замърсяването на въздуха отнема повече години от живота на човек в ДРК (Демократична република Конго) и Камерун, отколкото ХИВ/СПИН, малария и други заплахи за здравето", се казва в доклада.

В световен мащаб Южна Азия е най-засегнатият регион. Бангладеш, Индия, Непал и Пакистан се нареждат на първите четири места в класацията на най-замърсените държави по отношение на средногодишните претеглени стойности на фини прахови частици, които се засичат от сателити и се определят като частици с диаметър 2,5 микрона или по-малко (PM2,5). След това концентрациите на замърсяване на въздуха се включват в метриката AQLI, която изчислява въздействието им върху продължителността на живота въз основа на рецензирани методи.

Жителите на Бангладеш, където средните нива на PM2,5 са 74 микрограма на кубичен метър, биха спечелили 6,8 години живот, ако бъдат сведени до препоръките на СЗО от 5 микрограма на кубичен метър.

Столицата на Индия Делхи е "най-замърсеният мегаполис в света" със средно годишно замърсяване с прахови частици от 126,5 микрограма на кубичен метър.

От друга страна, Китай "има забележителен напредък по отношение на войната си със замърсяването на въздуха", която започна през 2014 г., каза Хасенкопф. Замърсяването на въздуха в страната е намаляло с 42,3% в периода 2013-2021 г. Ако подобренията се запазят, средностатистическият китайски гражданин ще може да живее 2,2 години по-дълго.

В Съединените щати законодателни действия като Закона за чистотата на въздуха помогнаха за намаляване на замърсяването с 64,9% от 1970 г. насам, което помогна на американците да увеличат продължителността на живота си с 1,4 години.

Но нарастващата заплаха от горски пожари - свързана с по-високите температури и по-сухите условия, дължащи се на изменението на климата - води до рязко увеличаване на замърсяването от западната част на Съединените щати до Латинска Америка и Югоизточна Азия. Например през историческия сезон на горските пожари в Калифорния през 2021 г. в окръг Плумас средната концентрация на фини прахови частици е надхвърлила повече от пет пъти препоръчителната стойност на СЗО.

Историята на Северна Америка по отношение на подобряването на замърсяването на въздуха през последните десетилетия е подобна на тази в Европа, но остават големи разлики между Западна и Източна Европа, като Босна е най-замърсената страна на континента.

Ключови думи:

мръсен въздух

Още по темата