Медия без
политическа реклама

От януари ще ни пращат есемес при влизане в болница

Здравният министър Михаил Околийски има уверението на "Информационно обслужване" за това

04 Септ. 2023
Илияна Димитрова
Ако човек може да следи електронното си досие, възможностите за злоупотреби ще намалеят

От януари 2024 г. пациентите ще бъдат известявани с есемес за всеки престой в болница. Тази увереност изразява зам.-здравният министър Михаил Околийски пред clinica.bg.  

Той обяснява, че в момента се работи по това човек да има обратна връзка чрез есемес за това, че нещо му се прави в момента и се използва обществен ресурс. "Ако това нещо не е факт и не отговаря на истината за съответния човек, той ще може да реагира веднага. Ако е дете, съответно информацията ще се проследява от родителите", казва той.

По думите му за изграждането на тази възможност не се изискват много средства, нито пък големи иновации, но в се работи и по други неща в момента. "В момента сме в трета фаза на националната здравна информациония система и до края на 2023 г. се предвижда изграждането на елементи, групи, номенклатури, бизнес процеси, правила, така че да се интегрира цялата система на НЗОК. Имаме увереност от "Информационно обслужване", че всичко това ще се случи до януари и известяването на пациентите ще бъде част от тази система", коментира Околийски.

Наскоро стана известен случай на майка, която откри, че децата й са лекувани 12 пъти фиктивно в болница. Преди това, в началото на годината, пациентка откри, че е лежала в болница, която никога не е посещавала. Всички тези случаи показаха за пореден път колко е полезно пациентът да може да следи електронното си здравно досие.

В момента има два вида досиета. На сайта на НЗОК има досие на всеки здравноосигурен българин, което е достъпно с електронен подпис, ПИК на НЗОК или ПИК на НАП. В него се попълват изследвания, прегледи и др., които са платени по каса. Има и национална здравноинформационна система - добре позната на повечето хора у нас покрай ковид сертификатите, в която също има е-досие и даже мобилно приложение за същата цел, но те са достъпни само с е-подпис.

 

Добре познатата схема за фиктивно лечение, с което се източват пари от НЗОК, продължава да действа. Майка установи, че децата ѝ са "лекувани" 12 пъти в частна болница в Пловдив, въпреки че през това време са посещавали детска градина и училище без нито едно отсъствие.

 

 

 

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?