facebook
twitter

Здраве

Властта пак ще си има спецболница

Година след като премиерът Борисов поиска да няма привилегии за управляващите, кабинетът ги възстанови
1481
 Илияна Кирилова

Година след като премиерът Бойко Борисов публично се възмути от специалните привилегии за лечение на представители на висшия ешелон на управлението, кабинетът тихомълком ги е възстановил, макар и за много по-тесен кръг кадри. Това става ясно от проект на закон за лечебните заведения, приет от Министерския съвет и днес внесен в Народното събрание.

Занапред Министерският съвет ще може да определя държавно лечебно заведение, което ще осигурява медицинско обслужване при пътувания в страната и в чужбина на президента, вицепрезидента, председателя на Народното събрание, министър-председателя и главния прокурор. Това ще става по предложение на министъра на здравеопазването, като по какви критерии той ще се определя не е посочено.

Същото лечебно заведение ще е натоварено с медицинското осигуряване на представители на друга държава с ранг, съответстващ на ранга на лицата по т. 1 и ръководители на международни организации и институции при посещение в България, както и на пленарните заседания на Народното събрание. Тя ще осигурява и медицинска помощ на изброените хора.

Тези дейности ще се финансират от държавния бюджет, като за целта министърът на здравеопазването ще сключва договор с определеното лечебно заведение. Болничната медицинска помощ за този висш ешелон ще се заплаща от НЗОК.

С подобен статут до миналата година беше болница "Лозенец", често наричана Правителствена. В края на 2018 г. обаче Борисов изненадващо обяви, че иска да я върне на народа. Промяната едва мина през Народното събрание - депутатите на ГЕРБ бламираха лидера си и гласуваха против отнемането на статута й на Правителствена болница. В крайна сметка "Лозенец" бе прехвърлена на СУ. "Като член на правителството, аз подкрепям неговото решение да няма болница, която да създава специални привилегии, по-особени условия за лечение на политическата класа и на някои държавни служители, които заемат високи длъжности в държавната администрация. Държавата е инвестирала стотици милиони левове за техника, апаратура, материална база и ремонти в болница „Лозенец“ и всичко това трябва да бъде ползвано от целия български народ", каза при гласуването здравният министър Кирил Ананиев.

Сега в правителството са се присетили, че посочените в промените лица са "обект на охрана от НСО, което е елемент от дейността по защитата на националната сигурност, насочена към осигуряване безопасността на тези лица". "Към настоящия момент тези дейности се осъществяват от Болница „Лозенец“ като част от специфичните й функции като лечебно заведение по чл. 5, ал. 1 от Закона за лечебните заведения, и се финансират от държавния бюджет. В изпълнение на § 8 от Преходните и заключителните разпоредби към Закона за изменение и допълнение на Закона за лечебните заведения (ДВ, бр. 13 от 2019 г.) са предприети действия за преобразуване на Болница „Лозенец“ в лечебно заведение – търговско дружество, поради което тези функции следва да бъдат обезпечени чрез определяне от Министерския съвет на лечебно заведение, което да продължи да осъществява изброените дейности по медицинско осигуряване, които да се заплащат от държавния бюджет", посочват вносителите в мотивите.

 

Все още няма коментари

Още

Прокуратурата ще помага срещу насилието над лекари

14.01.2020

49
Властта вече се уреди със спецлечение и ще се заеме с детската болница

09.01.2020

ТАНЯ ПЕТРОВА

2224 2
Пак протест с палатки пред здравното министерство

23.12.2019

8951 5

Влез или се регистрирай за да коментираш

×