Медия без
политическа реклама

Три столични болници ще имат хеликоптерни площадки

За нуждите на спешна помощ по въздух ще бъдат изградени общо 12 такива площадки

30 Май 2023
В бъдеще се очаква хеликоптерите да летят и нощем
ЕПА БГНЕС
В бъдеще се очаква хеликоптерите да летят и нощем

Дванайсет хеликоптерни площадки ще бъдат изградени за нуждите на спешна помощ по въздух, като в София те ще бъдат в болниците "Проф. Александър Чирков", "Лозенец" и "Св. Анна". Това каза пред журналисти министърът на здравеопазването в служебния кабинет проф. Асен Меджидиев, който заедно със заместник министър-председателя по управление на европейските средства Атанас Пеканов присъстваха на церемонията за връчване на удостоверенията на първите 50 медици, завършили курса на обучение "Оказване на спешна медицинска помощ по въздуха". Обучението на втората група медици ще започне на 12 юни.

"Стремим се първите площадки да бъдат до напълно окомплектовани с персонал болници, за да можем да спазваме „златния час“ при спешен случай", коментира министър Меджидиев. По думите му се очаква процедурата за първите два хеликоптера, която е на министерството на транспорта и съобщенията, да е приключила към 15 юни, след което трябва да пристигнат и хеликоптерите.

"С базите сме готови, ще има готови и площадки. Според законодателството ни хеликоптерите могат да летят само денем, но работим с министерството на транспорта и съобщенията, с МВР и с министерството на отбраната, президентът също е уведомен и подкрепя становището ни, че трябва да се мине и на нощен режим, но това ще бъде малко по-нататък във времето", допълни министър Меджидиев. Пилотите на първите два хеликоптера ще бъдат чужденци, които са изключително квалифицирани кадри, каза още той. Ще се запази и медицинският транспорт със самолет, който ще се ползва за по-големи разстояния и при нужда от по-голям медицински екип.

"Оказването на спешна медицинска помощ по въздух се финансира по Плана за възстановяване и устойчивост, като това е една от най-важните инвестиции", коментира и Пеканов. По-рано днес той посочи и други области в здравеопазването, включени в Плана - модернизиране на болници, създаване на центрове, модернизиране в областта на психиатрията, както и създаване на фонд за насърчаване на по-балансирано разпределение на медицинските специалисти в страната. По думите му за създаване на този фонд се предвиждат законови промени и съответното финансиране, за да се осигурят медицински специалисти в по-отдалечените населени места в страната. "Това е важна реформа, която е консултирана и с Европейската комисия и трябва да се случи", каза още той. По думите му фондът ще гарантира допълнителен доход на здравни специалисти по местата, в които в момента те липсват. Финансирането ще бъде през националния бюджет.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата