Медия без
политическа реклама

Родители на недоносени бебета: Не ни разделяйте заради пандемията

01 Апр. 2021
https://www.premature-bg.com/
Контактът с родителите е жизненоважен за преждевременно родените бебета, припомня фондация "Нашите недоносени деца".

Родителите на недоносените деца трябва да имат достъп до тях въпреки пандемията. За това призовава фондация "Нашите недоносени деца", която от години следи проблема в България. Организацията алармира за прекъснатите свиждания между родители и бебета в неонатологичните звена в България и посочва, че това показва отсъствието на разбиране за базисните различия между функционирането на възрастния пациент и пациента бебе/дете.

Свиждането при възрастен пациент е с пожелателен характер. То би могло да има благоприятно въздействие върху общото му психично състояние, без да има директно отношение към лечението му. А посещенията на родителите при бебето имат доказано терапевтичен ефект. Външната среда е източник на изключителен стрес за недоносеното новородено - както физически, така и психически и сензорно. То познава единствено средата на майчината утроба, специфичния глас, мирис и сърдечен ритъм на майката. Заради общата си незрялост и висока сензорна чувствителност то е напълно неподготвено за живот извън майчината утроба, припомня фондацията. И призовава родителите на преждевременно родени деца, възстановяващи се в неонатологични звена, да не бъдат третирани като посетители на свиждане.

Трябва да бъде намерен баланс между мерките за превенция на разпространението на вируса и правото на родителите да бъдат до децата си. Тази стъпка изисква да бъдат гарантирани от държавата необходимите предпазни средства за медицинските екипи и семействата, да се осигури приоритетен достъп доРечникваксинация за семействата на преждевременно родени бебета и медицинските екипи, да се осигури психо-социална подкрепа в работата на медицинските специалисти за справяне с високия професионален стрес и натовареност, обяснява фондацията. И напомня препоръката на СЗО новородените да не бъдат отделяни от родителите си по време на пандемията. Заради насоките на СЗО родилните и неонатологични отделения в Европа започнаха процес по организация на практиките си на грижа така, че родителите да бъдат отново включени във възможно най-висока степен в процеса на възстановяване на децата си, при спазване на строги мерки за превенция на разпространението на вируса, допълва фондацията.

Тя цитира и изследване, публикувано в Lancet, колко е важно да има тесен контакт на новородените деца с родителите след раждането, особено за родените с ниско тегло или преждевременно родените. В много държави обаче при потвърдена или евентуална зараза с COVID-19, новородените се отделят от майките си. А това ги излага на по-висок риск от смърт или усложнения през целия им живот, алармира фондация "Нашите недоносени деца", която от години се занимава с темата в България.

Животът на до 125 000 бебета в световен мащаб би могъл да бъде спасен чрез кенгуру-грижата на майката. За бебета, родени преждевременно или с ниско тегло, кенгуру-грижата (ранен, продължителен контакт кожа в кожа с майката и преимуществено кърмене) са особено важни. Доказано е, че сред кърмачетата, родени преждевременно или с ниско тегло, кенгуру-грижата намалява смъртността на бебетата с до 40%, хипотермията с над 70% и тежките инфекции с 65%.

"Прекъсването при предоставянето на основните здравни услуги по време на COVID-19 засегна сериозно качеството на грижите за някои от най-уязвимите новородени, и това включва правото им на животоспасяващ контакт с родителите си", казва Д-р Аншу Банерджи, директор Майчино, неонатално, детско и юношеско здраве в СЗО. "Десетилетия напредък в намаляването на детската смъртност са застрашени от обезличаване, ако сега не защитим и подобрим качествените грижи за майки и новородени, и разширим обхвата на животоспасяващи интервенции като кенгуру-грижата", допълва лекарят.

СЗО съветва майките да продължат да споделят стая с бебетата си от раждането, да кърмят и да имат контакт кожа в кожа - дори когато има подозрения или потвърждение за инфекции на COVID-19 - и те трябва да бъдат подкрепяни, за да осигурят подходящи практики за предотвратяване на инфекцията.

Според последните оценки, всяка година 15 милиона бебета се раждат преждевременно (преди 37 гестационна седмица), а 21 милиона се раждат с ниско тегло (под 2,5 кг.). Тези новородени са изправени пред значителни рискове за здравето включително увреждания, забавяне на развитието и инфекции, докато свързаните с недоносеността усложнения са водещите причини за смърт на новородени и деца под 5-годишна възраст.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?