Медия без
политическа реклама

МЗ набира екипи за медицинските хеликоптери

21 Март 2023
Pixabay

Министерството на здравеопазването обяви, че набира кандидати за обучение в оказване на спешна медицинска помощ по въздух. Лекарите и медицинските сестри, преминали обучението, ще бъдат включени в дежурства в базите летище „Враждебна“ – София и летище „Долна Митрополия“ – гр. Долна Митрополия. Обученията ще се извършват в Центъра за професионално обучение към Военномедицинска академия – гр. София.

Кандидатите за първите екипи трябва да са лекари с придобита специалност „Анестезиология и реанимация“ или  „Анестезиология и интензивно лечение“; или с придобита специалност „Спешна медицина“ и стаж по специалността минимум 5 години. Допускат се и лекари-специализанти IV курс по специалност „Анестезиология и интензивно лечение“. За медицинските сестри изискването е да имат минимум 3 години опит в структура по реанимация и интензивно лечение. Необходимо е и владеене на английски език. Срокът за подаване на документи е  до 21.04.2023 г., вкл.

Продължителността на обученията ще бъде 15 дни, като се очаква те да започнат в началото на май.

Последно се очаква през лятото да дойдат два хеликоптера, взети на лизинг, а първият наш хеликоптер по сделката за покупка да е тук през декември.

На първо време България ще вземе два медицински хеликоптера на лизинг, като те ще летят от летищата Долна Митрополия и Враждебна и ще осъществяват само дневни полети. От другата седмица започва подбор на лекари за екипите, които ще дежурят на първите ни въздушни линейки.

 

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата