Медия без
политическа реклама

Въздушните линейки ще летят само денем

Другата седмица започва подбор на първите медици за екипите на хеликоптерите

28 Февр. 2023
Асен Меджидиев
БГНЕС
Асен Меджидиев

На първо време България ще вземе два медицински хеликоптера на лизинг, като те ще летят от летищата Долна Митрополия и Враждебна и ще осъществяват само дневни полети. От другата седмица започва подбор на лекари за екипите, които ще дежурят на първите ни въздушни линейки. Това обяви днес здравният министър Асен Меджидиев, след като преди седмица правителството закри създаденото за целта държавно дружество „България Хели мед сървиз“ и прехвърли дейността на правителствения авиоотряд.

"Хели мед" се канеше да търси хеликоптери под наем до пристигането на първата машина от договора с италианската Leonardo S.p.a, което се очаква на 15 декември. Сега предстои нова процедура за поръчка на два хеликоптера на лизинг. Въпреки че това на практика е поредно връщане назад в тази срамна за България сага (ние оставаме единствените в ЕС без спешна помощ по въздух), министърът положи усилия да убеди обществеността, че сме все по-близо до развръзката.

МЗ е готово със списък на лечебните заведения, където има възможност за изграждане на хеликоптерни площадки. Те са преценени според нивото на компетентност на съответните болници и комплексността на медицинската помощ, която могат да предоставят. С други думи - ще се гледа те да имат всички специалисти и отделения като неонатология, неврохирургия и пр., за да не трябва пациентът да бъде транспортиран другаде. Днес Меджидиев е предоставил списъка с потенциалните локации на министерствата на отбраната и на транспорта, за да преценят експертите дали са подходящи и дали отговарят на съответните изисквания. След това ще бъдат обявени обществените поръчки за изграждане на площадките. И сега обаче има възможност за кацане, т.е. няма да се налага да чакаме още години за изграждане на площадки, увери Меджидиев.

Очаква се хеликоптерите да летят от пет оперативни бази, но на първия етап това ще става от Долна Митрополия край Плевен и от летище Враждебна до София. Другите бази ще са край Пловдив, Варна и Ямбол. "Полетите ще се изпълняват през светлата част на денонощието, каквато е световната практика. Трябва да се има предвид и че говорим за нов тип летателни апарати и нов тип подготовка", обясни шефът на Авиоотряд 28 ген. Златко Златев. "При тези летателни средства и при кацане, и при излитане трябва да се вземат много бързи решения и трябва да бъде много точно уредено в протокол. Взели сме протоколите на доста европейски страни, които имат голям опит във въздушното спасяване", допълни здравният министър.

Министерството на здравеопазването смята да е готово и с подготовката на медицинските екипи до пристигането на първите хеликоптери. Програмата за обучението им е готова, а подборът започва от другата седмица. Първоначално курсове ще преминат 20 екипа - лекари и медицински сестри, като лекарите ще бъдат анестезиолог-реаниматори. За първите две бази пък ще трябват десет екипа - по пет на база, като те ще са от лекар и медицинска сестра. Курсът на обучение ще бъде с продължителност три седмици. Започва и структурирането на Национален координационен център, който ще има за задача да ръководи оказването на медицинската помощ по въздух.

 

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата