Медия без
политическа реклама

Мобилно приложение помага да си намерим лекарствата

Чрез него ще може да се подава сигнал за липса на медикамент

28 Март 2024

Мобилно приложение "Намери своето лекарство" ще помага на пациентите да се ориентират в честата липса на медикаменти на пазара у нас. Пускат го Българската асоциация за развитие на паралелната търговия и Българската асоциация на търговците на едро с лекарства. Мобилното приложение „Намери своето лекарство“ може да бъде изтеглено от Google Play за Android устройства и от App Store за Apple.

Чрез приложението ще може да се подава сигнал за конкретно лекарство и населено място. Ще трябва да се посочи и телефон за обратна връзка. Така екипът зад приложението ще може да направи проверка на какво се дължи липсата. Ако става дума за локален недостиг, ще се провери наличността в близките населени места, като екипът зад приложението може да попита пациента дали му е удобно да вземе лекарството от друго населено място.

Подаването на сигнал в приложението изисква попълването само на 3 полета, а времето, необходимо за това, е по-малко от 1 минута. В рамките на 48 часа пациентът ще получава детайлен отговор за статуса на търсеното лекарство. „Към момента работим с партньори от цялата страна – над 700 аптеки, както индивидуални, така и вериги. Това означава, че ако продуктът е наличен, ще можем да предоставим бързо информация за обектите, в които пациентът може да го открие. Разбира се, често пъти пациентите търсят продукти, които са дерегистрирани, неразрешени у нас или в недостиг поради временно преустановен внос. В тези случаи  ще информираме пациента, за да може максимално скоро да се консултира със своя лекар“, споделя Боряна Маринкова, изпълнителен директор на БАРПТЛ.

Опитът ни показва, че в 41% от случаите, докладвани като недостиг, продуктът всъщност е наличен, а причината пациентът да не го открие в своята аптека, е по-скоро от логистичен характер. Създадохме приложението „Намери своето лекарство“ именно, за да помогнем на тези 41% от пациентите“, обясни Оля Василева, изпълнителен директор на БАТЕЛ.

„Недостигът на лекарствени продукти е основен проблем за страните в Европа и не само. Сред водещите причини се нареждат производствени проблеми, причинени от недостиг на суровини или ограничен производствен капацитет, спиране от производство на остарели формули, проблеми, свързани с Добрата производствена практика, както и липса на икономическа изгода продуктът да бъде предлаган на определен пазар", каза още Василева.

От края на 2018 г. БАРПТЛ обслужват собствена платформа за пациентски сигнали, като до момента са получили над 2300 такива. По техни данни над 22% от случаите са свързани с трайно преустановен внос, 23% - с временно преустановен такъв, 9% са за нерегистрирани продукти, а 5% са за болнични такива, които няма как да бъдат открити в аптеката. По данни на ИАЛ пък близо 3200 лекарства са изтеглени от българския пазар за периода от 2014 до 2023 г.

Двете организации планират да развиват мобилното приложение „Намери своето лекарство“ и като информационен портал. „Идеята ни е да информираме потребителите какъв е пътят на техните лекарства, какво означава недостигът, какви са ефектите и ползите от паралелната дистрибуция и т.н.“, казва още Боряна Маринкова.

Още по темата