Quantcast

Медия без
политическа реклама

Фармацевти съдят държавата заради парите за първа линия

От септември настояваме за среща с Надзорния съвет на здравната каса, но такава до момента няма, казват от съсловната организация

25 Окт. 2021
Илияна Кирилова
Понякога магистър-фармацевтите в аптеките са единствените медицинските специалисти, които са насреща за пациентите, но не поучават възнаграждения за първа линия, казват от съсловната организация

Българският фармацевтичен съюз е завел колективен иск срещу Народното събрание и Министерския съвет, става ясно от сайта на организацията. Причината е "дискриминационно отношение към магистър-фармацевтите, което съществува от години в системата на здравеопазването, но особено отчетливо бе демонстрирано от държавата по времето на пандемията от COVID-19". Оттам допълват, че са първата съсловна организация, която съди държавата, но са принудени на тази стъпка заради твърдото неглижиране от страна на властите.

От съюза казват, че от началото на пандемията държавата предоставя допълнително възнаграждение, предпазни средства и стимули за работа на други категории медицински специалисти - лекари, дентални лекари, специалисти по здравни грижи, но не и на фармацевтите. "По необясними причини, въпреки многократните напомняния и становища на БФС компетентните държавни органи в лицето на НЗОК, Министерски съвет и Народно събрание не са предприели никакви действия за отстраняване на дискриминационното третиране на магистър-фармацевтите", казват оттам.

Те подчертават, че магистър-фармацевтите са квалифицирани по своята подготовка аналогично на лекари и на дентални лекари - те са медицински специалисти по силата на законодателството, образованието и отговорностите, които са им вменени. "Те са най-бързо и пряко достъпните медицински специалисти за пациентите, страдащи от COVID-19, медицински специалисти, които ежедневно предоставят фармацевтични грижи за амбулаторното лечение на това заболяване. Те са първата линия и при доставяне на предпазни средства и средства за тестване в домашни условия. При спиране или затрудняване на обслужването на пациентите по време на пандемията в определени кризисни моменти от страна на лечебните заведения единствено магистър-фармацевтите в аптеките остават медицинските специалисти, които са насреща", казват те и допълват, че необходимите средства са пренебрежително по-малки от тези, които над 18 месеца се дават на останалите медицински специалисти.

 

НЕГЛИЖИРАНЕ

От Съюза припомнят, че са равнопоставени договорни партньори с Надзорния съвет на здравната каса и следва заедно да изготвят условията, по които работят аптеките в България. След 4 последователни писма от фармацевтите обаче отговор от НЗОК няма. "Едва след петото писмо и само няколко часа след завеждането на съдебния иск получихме отговор от управителя на НЗОК (не от председателя на Надзорния съвет)", казват от БФС, допълвайки, че Надзорният съвет на НЗОК е отлагал до последния възможен момент срещата със съюза, като "в същото време взима решения за разходване на средствата на данъкоплатците и на осигурените лица при субективно третиране на отделните категории медицински специалисти и интересите на доставчици".

БФС напомня, че в поредица от свои решения от последните 10 г. Комисията за защита на конкуренцията е установила, че приетият от НЗОК, МС и НС начин на финансиране на дейностите от аптеките относно лекарствени продукти, напълно заплатени от бюджета на касата, не съответства на правилата на конкуренцията, от характер е да ограничи и да постави в опасност достъпа на пациентите до лекарствени продукти. "Преди повече от година БФС поиска от компетентните държавни органи да съобразят нормативната уредба с препоръките на КЗК, но до момента няма отговор, нито официална позиция от страна на държавата. БФС счита, че търпението и отдадеността на магистър-фармацевтите към една система, която ги неглижира последователно, е на път да бъде изчерпано", заявяват те.

 

РИСК

В момента продължават преговорите между фармацевтите и НЗОК по договора между касата и откритите аптеки. Настоящият договор е с давност до края на месеца, а нов все още не е подписан, което поставя в риск реимбурсирането на продуктите за домашно лечение, казват още от организацията.

 

 

 

 

Още по темата