Медия без
политическа реклама

СТАРА СЛАВА

Не Харисън Форд е трябвало да бъде Индиана Джоунс

Навръх 40-годишнината от премиерата на "Похитителите на изчезналия кивот" холивудският ветеран започва снимките на петия филм

18 Юни 2021
Днес публиката може да си представи Том Селек като Индиана Джоунс само чрез компютърно генериран образ.
TheDad.com
Днес публиката може да си представи Том Селек като Индиана Джоунс само чрез компютърно генериран образ.

Индиана Джоунс е една от най-емблематичните роли на Харисън Форд - само че всъщност въобще не е трябвало да бъде негова. По времето, когато започва продукцията на първия филм от знаменитата поредица за дръзкия археолог - "Похитителите на изчезналия кивот" (Raiders of the Lost Ark, 1981), 38-годишният по онова време американец вече е заснел два филма в друг свой иконичен образ - на Хан Соло в "Междузвездни войни".

Общият знаменател между два от най-великите проекти в историята на киното е Джордж Лукас. Той написва и режисира Star Wars и написва сценария за "Индиана Джоунс". Първоначално Лукас няма интерес да привлича Форд за ролята на Инди, най-вече защото вече е работил с него и по собствените му думи не иска да го превръща в своя "Боби де Ниро". Затова той решава да предложи този образ на Том Селек.

По това време 35-годишният американец е изгряваща звезда, който през 70-те години се е утвърдил по-скоро като актьор в телевизионни сериали. Именно Селек обаче получава предложението да изиграе Индиана Джоунс, след като заснема няколко пробни сцени и те са одобрени от Лукас и режисьорския екип, оглавяван от легендата Стивън Спилбърг.

http://www.videobash.comMustaches! Wicker chairs! Everything Indiana Jones was missing!

 

Офертата била валидна в продължение на цял месец,

 

в който Селек трябвало да уреди останалите си ангажименти, за да започне снимки по "Похитителите на изчезналия кивот". За негово съжаление обаче той така и не могъл да развали договора си за участие в тв сериала "Магнум" (Magnum, P.I., 1980-1988), в който изпълнява ролята на Томас Магнум - умен и самонадеян частен детектив. Характеристики, които лесно можело да превъплъти в образа на мускулестия и интелигентен археолог авантюрист.

Телевизионната поредица по Си Би Ес стартира в края на 1980 г., когато най-късно трябвало да започнат и снимките на "Индиана Джоунс". Селек просто бил задължен да изпълни договора си за "Магнум" заради огромните неустойки, заложени в него. След като става ясно, че първият избор за главен актьор не е наличен, Лукас се обръща към Форд да поеме ангажимента заради липсата на достатъчно време за провеждане на нов кастинг. По-късно сценаристът признава, че макар и по неволя, финалният му избор се е оказал перфектен.

never heard before audio commentary footage

Никой не знае какво е щяло да се случи с кариерата на Том Селек, ако беше успял да изиграе ролята на Инди, но той така и никога не се превръща в холивудска звезда от калибъра на Харисън Форд. Благодарение на образите на Хан Соло и Индиана Джоунс той се превръща в търсен екшън герой и

 

продължава да поддържа този имидж вече близо половин век

 

По ирония на съдбата навръх 40-годишнината от премиерата на "Похитителите на изчезналия кивот" (12 юни 1981 г.) 78-годишният Харисън Форд започва снимките на най-новия филм от поредицата. Той ще е пети поред след продълженията "Храма на обречените" (Indiana Jones and the Temple of Doom, 1984), "Последния кръстоносен поход" (Indiana Jones and the Last Crusade, 1989) и "Кралството на кристалния череп" (Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull, 2008).

Новият проект все още няма заглавие, но премиерата му е анонсирана за лятото на 2022 г., когато роденият на 13 юли 1942 г. Форд ще навърши 80. Живата легенда пристигна преди две седмици във Великобритания, където вече стартира същинската работа по филма. Голяма част от сцените ще бъдат заснети в "Пайнууд студиос" край Лондон, а другата предполагаема локация е замъкът Бамбърг на северното крайбрежие на Острова.

За разлика от предишните четири филма, режисьор няма да Спилбърг, който обаче остава изпълнителен продуцент. Функциите му на терен ще поеме Джеймс Менголд, а над сценария са се трудили Дейвид Коп и Джонатан Касдан. Музиката, естествено, ще бъде композирана от гения Джон Уилямс. От студиото "Лукасфилм" - преминало през 2012 г. под шапката на "Дисни", пък се кълнат, че това ще е

 

последният епизод от приключенията на проф. Хенри Джоунс-младши

 

На този етап се знае твърде малко за "Индиана Джоунс 5" от гледна точка на историята в него. Наскоро Менголд даде улика, че действието ще се развива през 60-те години на ХХ век. Което е логично, при положение че предишният филм остави Инди в 1957 г. след борба за надмощие със съветски агенти и среща с извънземна цивилизация. И кореспондира с предишните слухове, че в новия филм ще бъде засегната темата за космическата надпревара между САЩ и СССР и е възможно самият Индиана Джоунс да се окаже в орбита, преди Нийл Армстронг да е стъпил на Луната...

Сред останалите известни имена в актьорския състав се открояват Фийби Уолър-Бридж, Мадс Микелсен, Бойд Холбрук, Шонет Рене Уилсън и Томас Кречман. Но разбира се, звездата е само една - този, който преди 40 години поема ролята по неволя. Скоро ще стане ясно доколко Харисън Форд е физически способен да изиграе Индиана Джоунс за последен път. Но така или иначе предстои още една емоционална раздяла от екрана, след като публиката вече се сбогува с Хан Соло.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата