Медия без
политическа реклама

С убийството на Навални Кремъл показва, че не му пука от нищо

21 Февр. 2024

''Навални беше лице и символ на руската опозиция и със смъртта му Путин защити своите позиции'', заяви в предаването ''Опозиция'' журналистът Йордан Цалов. Той бе част от разследващата група ''Белингкат'' и екипа на журналиста Христо Грозев, който направи разследването за отровителите на Навални.

Според Цалов сигналът, който руската държава изпраща със смъртта на руския опозиционен лидер, е ясен. ''Те (Кремъл - бел. ред.) казват: "Ние сторихме това, защото можем и защото не ни е страх от вашите последици''. Журналистът коментира, че само преди месеци Навални е бил в отлично здраве. "Това как един ден е излязъл на разходка и е паднал, а тялото не може да бъде показано на семейството и адвоката му  в продължение на седмици, е напълно безумно. Дори не е направен опит тази история да изглежда правдоподобно'', каза Цалов.

Журналистът коментира, че Путин е можел да използва опозиционера като разменна монета за сваляне на руските санкции. Според него параноята на руския лидер е достигнала такива нива, че дори подобни жестове и начини да се облекчи режимът на Русия, не са му изгодни.

Йордан Цалов заяви, че най-вероятният начин да се смени властта в Русия е елитът на държавата, съставен от олигарси и агенти на бившето КГБ, да решат да заменят Путин. Това обаче е възможно, ако елитът започне да приема санкциите и спрения достъп до Запада като твърде сурови мерки.

Юлия Навалная има поведението на истински лидер, смята още журналистът, участвал в разследващата група „Белингкат“. Според него да си опозиционер в Русия в днешната реалност е акт на самоубийство. Всички погледи сега са обърнати към Навалная. Цалов припомни, че на Запад е имало критики към Алексей, че говори като националистически персонаж. ''Юлия няма такива проблеми, тя е силен и обединяващ образ. Да си опозиционер в изгнание е почти невъзможно, но в момента едва ли може да бъде сторено нещо друго. Това е нейното предизвикателство'', смята Цалов.

В предаването ще видите още:

Каква е съдбата на отровителите на Навални, които екипът на ''Белингкат" разкри през 2020 г.? 

До какво ще доведе разследването на смъртта на опозиционния лидер?

Ключови думи:

Йордан Цалов, (О)позиция

Още по темата