Quantcast
София и Скопие: като искаш всичко, получаваш нищо | СЕГА
facebook
twitter

Видео

София и Скопие: като искаш всичко, получаваш нищо

11 018

"През 2017 г., когато се подписваше Договорът за добросъседство със Северна Македония, България поиска всичко. Договорът беше ратифициран, но от един момент нататък македонските политици и медии казаха - байгън от вашите искания", коментира  зам.главният редактор Петьо Цеков в разговор с коментатора на "Сега" Светослав Терзиев в предаването (0)позиция. "Историческата комисия започна да пресява човек по човек, събитие по събитие и стигна общо взето доникъде. Защото, когато искаш всичко, няма да получиш нищо. Македонците успешно бойкотираха процеса. Слава богу, от един момент нататък България успя да канализира претенциите си", отбеляза Цеков.

"На европейската сцена никой не разбра смисъла на балканския разговор. И в крайна сметка сведохме исканията до едно - защита на правата на българите в Северна Македония. В тяхната конституция присъстват албанци, роми, власи, бошняци, сърби, но българите ги няма. А България знае, че има българи в Македония", продължи зам.-главният редактор. На въпроса на Светослав Терзиев какво ще последва, ако властта в Северна Македония вкара и българите в конституцията си, Цеков отвърна, че "нищо няма да последва. Правата им няма да се променят или увеличат. Това е само жест. България намали исканията си и иска от Македония единствено това. Но през последните 3-4 години съседната ни страна не е показала никакво желание за съдействие и търсене на компромис. Промяната в конституцията ще бъде крачка напред." 

Още във видеото: какво подозира Скопие, че стои зад този компромис; лекомислието на Кирил Петков да постави 6-месечен срок за справяне с проблема; натиска ли ЕС и Северна Македония; Киев не успя, но Скопие може да разцепи управляващата коалиция.

Още

"Саша пое шрапнелите, ние останахме невредими"

26.01.2023

Обновена

5579
Борис Бонев: В цяла Европа има задължителна валидация в транспорта

10.01.2023

8251
Комисията "Джемкорп" е преписала доклад на ДАНС с ченгесарски внушения

05.01.2023

5187