Quantcast

Медия без
политическа реклама

"Саша пое шрапнелите, ние останахме невредими"

Лазар Радков разказва за хуманитарната мисия в Украйна, в която закараха генератори, а шофьорът им беше убит

26 Яну. 2023Обновена

Доброволецът Лазар Радков, основател на кампанията "Капачки за живот", и спътниците му оцеляха по чудо, след като бусът им бе обстрелван в непосредствена близост до фронтовата линия в Украйна.

"Чух как шофьорът крещи от болка, разбих прозореца и се хвърлихме в канавката. Имахме късмет, че парчета са летели между главите ни." Това разказа Радков веднага след връщането си от Украйна. Той показа и частичките от шрапнел в студиото. В петък другият българин, участник в мисията на "Капачки за бъдеще", Стоян Славчев съобщи във Фейсбук, че шофьорът на обстрелвания бус Саша Андреев вчера е починал в болницата. 

"Нашият приятел Саша Андреев, който беше ранен от осколки, водейки част от екипа ни за хуманитарна помощ, почина! Нека имаме в молитвите си неговите близки: съпруга Ирина, син Руслан, дъщери Дарина и Диана, както и внучката Сара! Благодаря на Бога за времето, прекарано заедно и примера му на посветено служение! Всички ние тъжим за поредния отнет живот в тази брутална война! Саша, до Възкресението!", пише Славчев. 

"Вчера загубихме един Човек с главно Ч. Саша, човекът, който управляваше буса, когато ни удари мината, се бори за живота си в продължение на седем дни. Светъл път, братко. Ти направи много!". Думите са на Лазар Радков в емоционален пост в социалните мрежи. Загиналият Саша е бил пастор в "Слова и дела". Помагал е на стотици хора, закъсали за храна, вода, електричество. Двамата с Радков се срещат миналото лято.  "Видях малка част от дейността му с очите си. Разбитият път, по който той и други волунтери карат ежедневно и многократно към въпросните села с над 100 км в час, за да помогнат на приклещените без ток и доставки цивилни, добива името ПЪТЯТ НА ЖИВОТА. Накрая, уви, по същия този път живота си губи братът на Саша", разказва Радков.

Доброволецът описва във видеото как са спасявали Андреев, какви са били раните му, как са го закарали до болницата. 

"Всеки, който наближи фронтовата линия е наясно, че там може да се случи всичко и всеки ден и всеки час ни е подарен. Поне аз бях наясно. Вярвам, че Саша също. Беше ходил десет пъти да помага в села близо до тази зона на бойните действия. Уви, единадесетият се оказа последен. Колегата Иво вика :"Все още не мога да повярвам! Докато влизаше в операция, Саша ме погледна, усмихна се и ми вдигна палец, че всичко ще бъде наред.

Човекът просто беше такъв. Има хора, които като си отидат, просто веднага го усещаш. Саша свърши толкова много работа, помогна на толкова много хора, на много буквално спаси живота ... че повечето хора не могат да го стигнат и за вто живота. Не е и нужно. Просто някои хора са такива в сърцето си.

Ти поешрапнелите, ние останахме невредими. Ние оцеляхме, ти се бори, но не успя ..."

Хуманитарната акция на Лазар Радков осигури 70 генератора в различни градове и села из нападнатата страна. "Доброволчеството няма националност", каза филантропът в подробния разказ за атаката срещу конвоя му, споделеното от местните и последиците от руската окупация.

Основателят на инициативата "Капачки за бъдеще" вече е научил своите уроци по оцеляване: винаги с бронежилетка, ако можеш да помогнеш - помогни, не се огъвай, а с истината напред.

Какво отговори Радков на критиците си, какви са новите му добротворчески планове и какви са най-важните уроци след преживяното в Украйна? Вижте във видеото.

Ключови думи:

Лазар Радков, (О)позиция

Още по темата