Медия без
политическа реклама

Манол значи може

Как издателят Пейков събра близо 3 милиона лева за Украйна, Турция и Сирия

25 Февр. 2023

Над 1 милион и 300 000 лева дарения за пострадалите от земетресението в Турция и Сирия. Още толкова за генератори за Украйна. Чудесата се случват, благодарение на енергията и изобретателността на един човек –Манол Пейков. Той е издател, преводач и общественик, бивш депутат от „Демократична България” в Пловдив. Негова лична кауза са социалната промяна чрез култура, както и достъпът до култура на малките населени места и затворени общности. Заедно с приятеля си Чило Попов събраха изгодни оферти и купиха 455 генератора за Украйна. За сравнение – държавата едва-едва изпрати по-малко от 20.

„Става въпрос за много сериозна координация и аз се оказах в центъра на нещата и понеже никой преди не е правил нещо подобно, се налага да координираме хора, които никога преди не са работили заедно”, разказва Манол Пейков. Наскоро той основа и фондация „Манол Пейков и приятели”, в която ще продължи да събира средства за различни каузи.

„Благодаря Ви, че можем да Ви се доверим!” – това е само един от многобройните коментари под публикациите му във „Фейсбук”. В тях отчита свършеното до момента. „Няма нищо по-ангажиращо от човешкото доверие. То се печели много трудно, но много лесно се губи. Една грешна стъпка да направиш, веднъж да бъдеш непрозрачен, несъвсем точен в посланията, да те заподозрат, че правиш не както  трябва, заминал си”, казва издателят.

Той споделя, че да прави добро е заложено в гените на човека. „Баща ми беше човек на честта, светла му памет, тези неща се предават от поколение на поколение.” Манол е проучвал историята на един от най-големите дарители в България- Кудоглу. Той строи първата в Пловдив работническа болница и дарява над 15 млн. тогавашни златни лева дава. Пейков мечтае да върнем тази  памет и вярва, че новото гражданско общество се заражда.

„Застанах с името и лицето си – повярваха ми, значи може. И институциите могат да го правят, ако спечелят това доверие, за да спечелят трябва да са прозрачни, трябва да са честни, трябва да са почтени.Това е поуката и много хора я припознаха и разбраха, че това нещо е по-голямо, защото то прожектира образа на България каквато би могла да бъде."

 

Още във видеото:

Каква е личната му мотивация, колко души му помагат с логистиката и защо хората видяха  в това, което прави, нещо като „държава в държавата”? 

 

 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Манол Пейков, кампания

Още по темата