Quantcast

Медия без
политическа реклама

М. Капон: Ако кабинетът падне, идват Копейкин и Москва

11 Май 2022

"Последните дни ме питат ще падне ли правителството? Силно стискам палци на този кабинет да не падне, защото знам какво идва - отсреща е Русия, Русия и пак Русия. Между Копейкин и Москва какво да избираме? Това е правителството, което засега има ясен курс въпреки Корнелия Нинова, въпреки че не знае изнасят ли или не изнасят оръжие и закъде го изнасят. То има уникален шанс да направи енергийна диверсификация", коментира Мария Капон от "Ние идваме" в предаването (О)позиция на "Сега". 

"Инфлацията дава уникален шанс на правителството", каза тя. "Трябва да направи план и да обсъди революционни промени в икономиката. Инфлацията по учебник дава шанс да се правят експерименти", заяви тя по повод антиинфлационните мерки, които се обсъждат тези дни. Тя не одобрява, че се работи отново на парче, имайки предвид идеята на всеки литър бензин физическите лица да получават по 25 ст. отстъпка, ако заредят до 50 литра. Капон е убедена, че много повече ще работи, ако се намали ДДC на горивата и това ще облекчи и физическите, и юридическите лица. Тя обясни, че това не е същото като намаления ДДС за ресторантьорите, който не доведе до падане на цените, а остави повече средства в този бизнес. 

"Всяка мярка по време на инфлация, когато държавата връща пари, а не оставя пари у хората, води до по-голяма инфлация. Когато се оставят повече пари у хората, които произвеждат, намаляваме преразпределителната функция на държавата. И това е добре", подчерта Капон. Тя предлага да се въведе почасовото заплащане, което ще позволи на много работещи хора да увеличат доходите си, като този доход да се облага само с ДОД. Капон разказа, че новите тенденции са въвеждане на 4-дневна работна седмица, работата за 5 дни, да се върши за 4, а в петия ден служителят може да отиде на втора работа почасово. "Известната испанска фирма Desigual постъпи така и не намали заплатите на работниците си. Дайте на хората възможност да работят и да изкарват пари, а не да се занимават с бюрократщина", призова Капон.

 

Ключови думи:

Мария Капон, (О)позиция

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?