Quantcast

Медия без
политическа реклама

Иван Калчев-Глиги: На фронта не е като в Холивуд - 99,99% от времето просто чакаш

01 Юли 2022

Иван Калчев-Глиги е IT специалист, който решава да се включи във войната в Украйна като редови войник. В началото на март с още двама българи той се присъединява към международния батальон, които се сражава на страната на Украйна. Винаги е готов да защитава свободата и това е основният му мотив. В батальона Калчев отговаря за логистиката. Обслужва и устройството за интернет мрежата "Старлинк", в която Илон Мъск включи Украйна безвъзмездно.

Калчев е известен граждански активист, през лятото на 2020 г. бе участник в протестите срещу правителството на Борисов и срещу главния прокурор Иван Гешев. В момента е в кратък отпуск в България и участва в предаването на "Сега" (О)позиция.

"Хората имат невярна представа за войната, изградена от холивудските филми. Всъщност войната е 99,99% чакане", разказва той. В останалото време се случват престрелките. На въпрос дали войната е опиат, Глиги отговоря, че "ако има кръвожадни типове, които са там с желание да убиват, то те не са при нас, такива хора не съм видял". Батальонът е съставен предимно от чужденци, ръководят ги украински офицери.

По думите му се е видяло, че Червената армия (така нарича руската армия) действа по старата доктрина и цели да срине всичко със земята с артилерия и после "да владее над опустошената скала".

Калчев смята, че "България е следващата държава, която е най-много цел на Кремъл". "Тук хибридната война не е спирала от 30 години", смята той. И даде за пример троловете във "Фейсбук" - коментарите са преобладаващо про Путин, но пък откакто Глиги е в България, хората го разпознават и спират по улиците, за да му стиснат ръката и да го поздравят. 

Колкото до това дали руската армия наистина има нужда от помощ, или рекламираната и в България дарителска кампания е просто арогантност, Глиги обясни, че руснаците "имат сериозна нужна. Използват боеприпаси с изтекъл срок на годност, които падат и не се взривяват. Хранят се с дажби с изтекъл срок преди 10 години". По думите му тази кампания ще е истинското социологическо проучване у нас колко подкрепят Червената армия.

Нужните в България реформи Калчев обясни с военен пример. "Имаше от нашия батальон случай на кола със западноевропейци, която попаднала на мина. Един от бойците остана без крака. Първо му отрязаха крака до глезена, после до под коляното, после до над коляното. Така трябва да се реформират и българските институции. Всичко, което е болно, гнило, трябва да се изреже", каза той.

Още във видеото:

- Калчев коментира ултиматума на руската посланичка Елеонора Митрофанова;

- Ще има ли доброволци, които да хванат оръжие да защитават България, ако се окаже на мястото на Украйна;

- Дали страната ни ще успее да се откъсне от руското влияние;

- Успя ли дарителската кампания да купи джип за батальона си.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 2 април?