Медия без
политическа реклама

Суперфемини

Жени, които удивиха света

09 Авг. 2019
Зулейка с бебето и колежките напускат парламента.
Зулейка с бебето и колежките напускат парламента.

Човечеството от време на време затаява дъх пред подвига на някоя жена. 

Да почнем с новината, после ще припомним някои постижения на жените през вековете. Кенийската депутатка Зулейка Хасан отиде на работа с бебето си и бе изгонена от заседанието. В знак на солидарност всички жени от парламента напуснаха заседанието заедно с посестримата си. 

Работата е там, че кенийските депутати през 2017 гласуваха закон, който задължава работодателите да осигуряват на служителките си стая за кърмене и преобличане на бебетата. До този момент в кенийския парламент все още няма такава стая.

Кения е страна с брутални демографски показатели - само за последните десет години населението ѝ е нараснало с над 10 млн. и сега наброява над 50 млн. жители! При такъв бейби бум дори законодателят се сеща да въведе някоя и друга полезна мярка, която обаче не счита за нужно сам да спазва. Колко познато! 

Подобни акции сме наблюдавали и в близкото минало - една исландска депутатка през 2016 излезе на трибуната да се изкаже, без да прекъсне кърменето на бебето си! Кърменето в моловете пък в България по едно време беше станало национален въпрос, а преди това дебатът мина през сума ти държави по света. 

Зулейка с бебето в кенийския парламент е сънародник на първата африканка нобелист - Уангари Маатаи. Маатаи е общественик и еколог, в края на 1970-е започва нейната борба за човешки права и опазване на природата. В родината си е осмивана, но през 2004 светът ѝ прави "евала" с връчването на Нобелова награда за мир. 

В историята на световното движение за мир изпъкват също имената на жените Роза Люксембург и Раймонда Диен. Роза Люксембург е полска еврейска и немска комунистка, пацифистка, борила се за прекратяване на Първата световна война, но през 1919 е изтезавана и убита. Раймонда Диен пък е тази удивителна жена, която на 23 февруари 1950 ляга пред влак с оръжия за френски Индокитай - влакът е забавен с около денонощие, Раймонда Диен прекарва в затвора около година, става световноизвестна и все още е жива - на 90 години е, да е жива и здрава! 

Други жени в миналото пък са удивлявали света с научни постижения - като Мария Кюри или София "Соня" Ковалевска. Мария Кюри е първата жена нобелист и първият нобелист в две различни научни области. За нея бившият министър на просветата Тодор Танев се изказва почтително, докато за Жолио Кюри се изказва презрително - бил уона-би учен и се фукал с фамилията на жена си! Соня Ковалевска пък е първата жена - професор по математика. В семейната ѝ история даже има един интересен епизод с писателя Достоевски. Тя е Ковалевска по мъж, а като малка била с фамилия Корвин-Круковска. Сестра ѝ Анна Корвин-Круковска през 60-е години на ХIХ в. без малко да стане жена на Достоевски - имали си литературно шушу-мушу, той отпечатал в списанието си няколко нейни разказа и без малко да се вземат, но работата се разсъхнала по идеологически причини. Младата Анна си падала либералка, а старият Фьодор бил вече изкарал каторгата, обърнал палачинка и го давал консерва, царист, православен и великоруснак. Малката Соня - бъдещата математичка, малко ревнувала, че писателят ухажва кака ѝ, ама тя пък била девойка на 14-15, какво иска! 

Най-сетне може да си спомним и за председателката на Партията на българските жени Весела Драганова, която беше един от мандатоносителите за управлението на НДСВ и Царя от 2001. Макар че не беше убийствено компетентна по политически въпроси, Драганова заедно с Тошо Пейков като мандатоносители (НДСВ тогава още нямаше, сформира се по-късно) разполагаха с партийната субсидия, а Весела Драганова при първите сесии на парламента беше майка на малко бебе и между заседанията тичаше да го кърми. 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата