Quantcast

Медия без
политическа реклама

Климат и философия

Ураганът "Дориан Грей" и моделът "фъш-фъш"

04 Септ. 2019ИВО БАЛЕВ

Тайната на вечната младост е в това да останеш инфантил. Това е историята на съвременния Дориан Грей, която ще ви разкажем в тези скръбни редове. 

***

Ураганът "Дориан Грей" отслабна и доближи Съединените щати. 

- Идвам да направя малко фъш-фъш на Флорида - каза лекомисленият и жесток Дориан, за когото човешките жертви и опустошения са просто една заигравка. - Флорида е жена и за нея е много важно да си направи фъш-фъш, да има обем в главата и влажност на погледа. А аз съм просто стихия, от мен не се очаква да съм умен, състрадателен или съобразителен. От мен се очаква да съм енергичен до сетния си дъх. Веднъж си избърсах сопола в косата на една Менда и я издухах към телевизора да обясни нещо. Тя се запъна, хвана се за пожарникарския пилон и се развя като знаме. Аз духам с всичка сила, тя се ветрее и не се пуска. "Няма да ида в телевизора със сопол в косата, ако ще да е сополът на Дориан Грей!", вика тая глезла и не се пуска. Айде тогава, викам, да ми се махаш от главата и порциите и да си ходиш на село при майка си! И тя си тръгна. После обаче дойдоха няколко укротителки на стихии, почнаха да свирят на пилона ми и той се прибра като хипнотизирана змия. Стърчащият пилон стана смачкан питон. И ми викат тия укротителки, тия съблазнителки, тия изкушения в женски образ: "Ти като стана министър-председател, казаха ли ти, че трябва малко да пораснеш и да спреш с детинските глупости? Казаха ти! Ти какво направи? Тръгна по телевизорите да приказваш още по-големи глупости и да се хвалиш с пилона си колко бил бляскав и лъскав. Айде сега да върнеш Менда обратно и да ѝ направиш фъш-фъш, нали си ураган, покажи си майсторлъка!" Тогава разбрах и запомних: на една жена да ѝ направиш фъш-фъш е все едно да я уважиш. Това показва уважение! 

***

Много-много не му мисля, стихиен съм си, но все пак и аз си правя някакви сметчици. Така и така в момента съм близо до Съединените щати, взех та се разфучах по адрес на Русия. Ей, викам, другарко Империя на злото, стига си раздухвала световни пожари!* Махай ги тия щикове и тия вмирисани ботуши от моята атлантическа родина! Ела ми на конкурса за "Белене", да ти покажа аз какво значи крадене - и за мене да има, и за тебе, и за Флорида даже! 

Сега чакам отговора на злодеите - ще има да се бием с пачки от Бургас през Козлодуй до Белене - като в бурята "Невада" едно време, първото работно място на Гала.

***

Бурята с изложбата и съветските щикове се оказа ураган в чаша вода. Джумбуш да става!

***

Минах значи с бръснещ полет покрай Щатите и си викам: ех, значи, хубаво е да се лети като ураган, ама още по-хубаво е да се лети на изтребител, какъвто светът не е виждал - защото не е произведен! Че като бръкнах в бюджета, че като взех да разхвърлям тия пачки... Бре, летят тия пари, кипи морето и блъска американските брегове, а ония викат: още, още, още! Ще има и още бе, за вас ще има, за мен ще има, за другите ще има - за всички ще има и никой няма да бъде пренебрегнат, само ми помогнете да се задържа в тая печална юдол, наречена управление! 

***

Между другото, така лекинко, с едно фъш-фъш поразчорлих перчема на Тръмп. Големи приятели сме и той много ме уважава. Обеща ми да се снимаме с F-16! 

______

* "Мы раздуваем пожар мировой / Церкви и тюрмы сравняем с землей!"

АНКЕТА "СЕГА"

Кого бихте подкрепили за кмет на София?