facebook
twitter

После

Прелет над печата

O Tempora

383

Вестници няма неделни, ама пък събития през уикенда, колкото щеш! 

То празник на буквите, то избори, то Халкидики, то оставка на Тереза Мей... Кое по-напред? 

От друга страна, ролята на вестниците като актуален информатор все повече намалява - докато се отпечата вестникът, новината вече е старина, читателят знае всичко и даже ти връзва кусур, щото се чувства по-напред с материала. И в случая читателят кажи-речи има право - къде можем да се мерим ние с него! От друга страна, читателят е говедо и прелитащият от години се бори поне веднъж да излезем с чело на 1-ва стр.: "МРАЗИМ ЧИТАТЕЛЯ!!!". 

Но да оставим враждите в тия хубави майски дни - мисълта ни беше, че вестниците вече сами по себе си са анахронизъм и по-добре да ги четем извън времето - или казано квазинаучно, да ги четем алтертемпорално. 

Има новини, неподвластни на времето и неизчерпаем извор на мъдрост и веселие.

"Монитор": Съпруга на милионер го прегази с джипа му. Врачанска трагедия с относително щастлив край - след прегазването по непредпазливост (на задна) дописката прави плавен преход към реклама на залагания - повече от половината текст е на тази тема. Прегазеният бил най-добрият в България по залагане на мачове и печелел приказни суми. 

Хващаме "Стандарт" и леко се актуализираме: "Ще спечелим ли битката за езика български...", хвърля ни в тревожно многоточие вестникът и направо си представяме как колегите седят кахърни около една маса и си блъскат главите как да спасят езика свещен на дедите ни. Като се приберат вкъщи, преди да седнат да вечерят, обсъждат с близките си колко битки за родното слово са провели. Погледнахме все пак как се борят колегите - видяхме тематичен пакет от материали, между които засякохме и реклама във вид на дописка. Ама няма да казваме за какво е скритата реклама, че една приятелка работи там на важна позиция.

Така се правят нещата - първо тревогата, после скритата реклама. 

1

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Заменки

24.07.2019

90
Тиквите са демоде

23.07.2019

450
Жежко и тежко

28.06.2019

633

Коментари

Миряна Б.

Не помня по-скучни избори. може би щото предишните, от всякакъв вид, прекарвах в редакцията и си правехме вицови джамбурета на гърба на гласувалите политици и кандидати. А тази година изборите ми бяха занятие самотно и проспах целия следобед. Резултатите не ме интересуваха, пък и ги предусещах. Европа ми е последната грижа, докато не проводи покана за членство на Русия. Без нея ми е кухо! Да се разпада колкото ще!

 

Олеле, г-жа Марини ще ме смачка в следващата си колонка. Vade retro, Adelina!

Влез или се регистрирай за да коментираш

×