Медия без
политическа реклама

Прелет над печата

Моделът на случайностите

17 Окт. 2019

Няма нищо случайно в тоя объркан свят и дори Хаосът се подчинява на някакви строги правила, които още не са изучени.

В работата на българските служби също няма нищо случайно, освен когато ровят в интернет с надеждата да попаднат на нещо, което си струва разследването.

"Борислав Михайлов напусна, антимафиоти нахлуха в БФС", гласи заглавието на "24 часа" по повод футболната драма, която се разрази около мача с Англия. Озадачаващо съвпадение - Боби излиза, ГДБОП влиза. Прокуратурата все още мълчи за акцията на спецполицаите, но пък от БФС вече дадоха заявка, че оставката на Михайлов няма да бъде приета на заседанието на Изпълкома в петък. Държавното обвинение има навика да държи на трупчета делата от обществен интерес - от една страна, държи в зависимост и на полусъединител "неизвестния извършител", а от друга страна, създава впечатление, че не бездейства изцяло.

Именно безотчетността и всевластието на главния прокурор, гарантирани от закона, кара малцината смели политици и магистрати у нас да говорят за "модел", който осигурява неприкосновеност на дълбоката държава. КОЙ е философът на модела, само предполагаме. Вече знаем обаче, че друг философ също създава модели на управление - "Мустафа Карадайъ: Ще приложим модела на доктор Доган за отворено управление", гласи заглавието на публикация в "Труд". От текста не става ясно какво точно има предвид председателят на ДПС, който обещава "изобретението" на хидроинженера да бъде приложено във всяка община, която партията спечели на кметските избори. Изглежда става въпрос все за същото: обръчи и порции...

Дава се заявка още дълго да берем плодовете на "модела". "ДПС ще бъде още 300 години основна сила", е цитиран Карадайъ в "Монитор". Дългосрочна визия! Поне половината от тия лета движението ще дели с ГЕРБ и Бойко Борисов. Нали премиерът обеща да остане в политиката, докато магистрала "Хемус" не бъде завършена! 

Още по темата