facebook
twitter

После

Дайте творецу сирене и бахур

Кой консумира зелника в културната каца?!

738
Суджук и бахур няма ли - никаква култура не е това!

Гранде скандал разтърси гилдията на фалшификаторите и търговците на фалшиви картини - в столична галерия беше представена претенциозна изложба, която по замисъл трябва да очертае "българската перспектива" в модерното изкуство. Оказа се, че изложбата изобилства от ментета - поне десет на брой; някои произведения са имитации на съвременни западни автори, представени за оригинали на починали български художници. Пред НТВ коментира Вежди Рашидов.

***

Репортерка, НТВ, в кулоарите на НС: ...Гледната точка на един народен представител, който се грижи и за законовата рамка на творбите у нас, а именно - Вежди Рашидов е до мен тук сега и ще коментираме този скандален случай (...). 

Вежди Рашидов, ГЕРБ: Първо, трябва да споменавате [като ме представяте], че [съм] 50 години български художник! 

НТВ: Точно така! 

ВР: Аз не съм роден политик, работя временно, но живея като човек, който е заинтересован от това... (...)

НТВ: Тук има един различен нюанс. Николай Неделчев, собственик на колекцията [с фалшиви картини], заяви пред камерата на Нова, че той не е знаел за тези фалшификати и че се чувства омерзен. Купил е платната от антиквар срещу сумата от 3500 лв.

ВР: Ма тва няма значение - кой за колко купил! Когато купувате сирене, нали искате да знайте какво ядете! Каквой това - той гий купил, ама той не е знаел, аз не съм знаел... Галеристката не е знаела, пък ги излага. Кой знай? Ама, вижте, една галерия не е нищо друго освен магазин за продажба на произведения. Както "Билата" е магазин за продаване на сирене. Какво толкова ний се тресеме от... А всъщност аз миналия ден слушам една услужлива телевизия как те ще сезират прокуратурата. Кого точно? Кого ше сезират? Кой консумира това наречено престъпление? Защото тук не става въпрос за идентичен случай (има предвид - единичен случай, б.р.) или за неква картинка. Срив на пазара на изкуството! В една държава! Където и държавата няма достатъчно средства да развива културата си; една държава, когато ти удряш и колекционерите в страх от ментета; малкия пазар, наречен в малката държава; що тогава бълваме по 80 дипломирани творци в Академията? Кой ще ги изхрани тези хора? Това е професия и те изхранват семействата си. 

НТВ: Имало два печата (за автентичност) на издателства. На някои от тези произведения. Това го казва самият (колекционер) Неделчев. Тук вече за какво говорим?

ВР: Какво издателство?!... Ми предишният, дето е направил, каталог дори са направили на ментетата. Че той е дългогодишен изкуствовед, работил в Националната галерия. Каква му е професията тогава на този човек, който не може да разпознае, та един студент прави изкуствоведите на маймуни - като разпознава (фалшификатите) обикновен студент?! Ма за кво ми говорите всички медии? За кво си говорим? Има едно престъпление. Има един удар и срив върху българския пазар на културни ценности и сиреч на пластични изкуства. И сега е въпросът: кой яде от кацата зелникът? (Хитра усмивка.) Тоя, дето дава зелето, или този, който яде? 

НТВ: Кой според вас? 

ВР: И двамата! Консумират едно престъпление! Шси носят отговорността! 

***

Прекъсваме това културно-кулинарно шоу, за да уведомим министъра и културната публика, че зелникът е вид баница със зеле. Зелето може да е кисело - от кацата. Но зелник в кацата - това звучи гордо и нелепо. 

1

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Арт колекциите у нас: какво остава след скандала

26.01.2020

Светла Петкова

557 1
Перлите на Иран - къде би могъл да се прицели Тръмп

09.01.2020

Гардиън

2908
Тръмп ще громи и културата на Иран

05.01.2020

Емил Георгиев

1034 11

Коментари

Байпас

И този примитив бе министър на културата!?Сега има един такъв на правосъдието, както казва този, дето ги слага"плеяда"нищо, че станаха много повече от седем!Но така ги подбира Той да са по-прости от него!Интересно, как ги намира, мистерия и загадка велика!?

Влез или се регистрирай за да коментираш

×