facebook
twitter

После

Гънки

Канят ме, мамо, на хибридна сватба

652

"После" продължава с фронтовите кореспонденции от горещите точки на хибридната война. Вчера представихме слово на Цецерон, днес преписваме половин интервю на радио "Фокус" с кошмара на киберпрестъпността Явор Колев. Той може да изкоруби кутия на компютър с голи ръце и като цяло върши работа за трима, затова сам представлява Организирана група за противодействие на престъпността (ОГПП). 

***

Радио "Фокус": Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов каза, че България не е подготвена за хибридни атаки, какви са стъпките, за да се промени това?

Комисар Явор Колев, началник на отдел „Киберпрестъпност“ при ГДБОП: Вчера се проведе една много интересна и полезна конференция, касаеща проблемите на киберсигурността... Един доста широк формат, което даде възможност да се покажат резултатите, които ние сме постигнали през последните години в областта на националната сигурност, защитата на критичната инфраструктура на противодействие на киберпрестъпленията. Така че резултатите показват, че България в никакъв случай не отстъпва на европейските държави по отношение на готовността да отразява киберзаплахи.

РФ: Стана ясно, че Русия участва в кибератаки, за кои други държави има опасения за такова участие?

ЯК: Това са противниците на НАТО. Разбирате, че има държави, които се стремят да дестабилизират и страните - членки на Европейския съюз, и членовете на НАТО. И това е ясно за всички. Но пак казвам, България е на доста високо ниво по отношение на защитата си и това беше отразено и в докладите и на представителя на Министерството на отбраната, и на другите институции.

РФ: Според вас основният проблем при справянето с подобен тип заплахи не е технически, а юридически. Бихте ли го изяснили това на нашите слушатели?

ЯК: Трябва да се подобрява и законодателството на всички партньори от Европейския съюз. Киберзаплахите в киберпространството са трансгранични, престъпните групи, хакерските групи действат на територията на много държави и това изисква много добро международно сътрудничество за бързи и ефективни действия по противодействие на този тип заплахи.
РФ: Какви са следващите стъпки, за да се подобри киберсигурността?

ЯК: Ще се изпълняват приетите в закона разпоредби, така че да се създадат и нови структури, които активно да съдействат. Но това не е работа само за институциите в публичния сектор, това е ангажимент на всички представители на обществеността, и неправителствения сектор. Така че всеки един от нас трябва да има своята роля и да участва в защитата на киберпространството в България.

РФ: Европейският съюз малко по-късно от НАТО предприе действия за киберсигурността. Реализират се и проекти за обмен на информация за наличие на кибератаки, подпомагане на сферата на киберсигурността, провеждат се и учения, но за какви кибероръжия говорим?

ЯК: Това не е точно моята тема, това е въпрос, който би трябвало да бъде обърнат повече към представителите на Министерството на отбраната, които имат ангажименти по отношение на организацията на такъв тип противодействие в областта на киберзащитата. Моята тема е повече противодействие на киберпрестъпленията и отразяване, документиране на извършени противоправни действия в интернет срещу, имам предвид киберпрестъпления.

РФ: Може ли да дадем като пример компютърния вирус, който беше насочен преди години към обекти на иранската ядрена програма?

ЯК: Да, това е така.

РФ: Доколкото ви разбирам, прави се всичко необходимо за киберсигурността, включително и за евроизборите у нас?

ЯК: През последните години – от 2015 година насам, провежданите избори са без чувствителна външна намеса. Разбира се, не можем да бъдем спокойни, но сме готови да противодействаме и да отразяваме такъв тип атаки, така че да гарантираме спокойно провеждане изборния процес!

Все още няма коментари

Още

Действително действителността е навсякъде около нас

12.03.2019

680 5
 Ний се правим, че управляваме, те се правят на опозиция
Ний се правим, че управляваме, те се правят на опозиция

08.03.2019

662 1
Дайте Цветану микрофон...

07.03.2019

2337 11

Влез или се регистрирай за да коментираш

×