Медия без
политическа реклама

Продължаваме напред

Двама се карат, трети знае 2 и 200

05 Февр. 2019

Михаил Константинов, математик, общественик, в интервю пред Агенция "Фокус": Аз не виждам нещо принципно ново в тази история (скандала "Ало, Банов съм"). Още повече, доколкото разбирам, от днес нататък всички материали ще бъдат в прокуратурата и така или иначе тя ще се занимава с този въпрос. И в този смисъл въпросът е изчерпан. Но това, което не осъзнават двете големи политически сили ГЕРБ и БСП в момента, е, че скандалите между тях създават благоприятна почва за някакъв трети играч, който да се появи на терена. Ситуацията е много добра илюстрация на българската поговорка, че „двама се карат, а трети печели“. Много е възможно такова нещо да се получи. Аз мисля, че колкото и да е банално, страната се нуждае от някакъв вид единство, поне по отношение на стратегическите цели, които преследва. В момента ние скачаме от избори на избори и някак си стратегическата цел остава на втори план. Целта е да бъде провален политическият противник, което, от една страна, е естествено, но не е достатъчно... Има достатъчно важни неща, за които да говорим, а ние в момента се занимаваме буквално с глупости. Но така изглежда българската орисия.

...Обществото очевидно свикна с подобен вид скандали. То човек свиква с всичко. Човекът е най-адаптивното същество, което някога се е раждало на земята, и ненапразно човекът в момента е на върха на хранителната пирамида в тази екосистема, която населяваме. „Човек знае 2 и 200“, също стара българска поговорка. Така че българинът е свикнал с тези разправии. Не знам колко ще му действат. Плюс това до изборите има повече от 3 месеца, така че кой знае какво още ще се случи... Освен това виждате, че например Манфред Вебер казва кой е партньор на Европейската народна партия в България и как стоят нещата. Ние не можем да пренебрегваме официалното становище на Европа. Вярно е, че те са съгласни да ни прощават малки скандали и безобразия, стига тук да е стабилно и да следваме правилната генерална линия. Но от друга страна, очевидно оценката за България от върха е колективна. Това е факт. На българите обикновено се говори само за негативи, но това също омръзва на хората. Факт е, че въпреки яростната кампания срещу правителството БСП не трупа особен позитив. Те си удариха тавана, ГЕРБ горе-долу си удариха дъното и те все едно чукат по една и съща плоскост, само че БСП чука от долу нагоре, а пък ГЕРБ се опасяват да не се продъни оттам. Това е политическата ситуация в момента.

...Тук спокойно можем да припомним истории като „Батко и братко“ и така нататък, които бяха истории за стотици милиони левове, които някак си потънаха в миналото и нищо не се случи. Така че, от една страна, трябва да се ликвидира тази дейност, или по-скоро да се редуцира, от друга страна, да се гледа и напред. Ако мислите, че има държава, която си е решила корупционния проблем, няма такава държава. Дори в Северна Европа, където са най-малко корумпирани, и там по тяхна оценка се краде между 10-15% от БВП. И във великата Германия, и във великата Швеция* се краде. Тук, разбира се, в тези ширини, се краде много повече – факт. Това е. 

Вижте, народът има някаква мъдрост, която дори самият той не осъзнава – тя е на подсъзнателно, на интуитивно ниво. Мъдрост, която надхвърля мъдростта на отделния човек. Тази мъдрост трябва да се прояви. Народите, които не са проявили подобна мъдрост, са изчезнали. Може би техните гени съществуват в потомците им, но мъдростта е изчезнала. Аз мисля, че България има прекалено достойна и славна история, за да се окаже, че ние сме тези, които ще затрием държавата. И аз вярвам, че това няма да се случи. Колкото и да е парадоксално, вегетативните процеси, които текат по цял свят, наистина по цял свят, не само в Европа, в някакъв смисъл са добър знак за България. Защото показват, че трябва да се осъзнаем и че трябва да бъдем обединени. Те могат да се окажат полезни за нас. Не на основа на това, че другите са зле, разбира се, но просто да ни покажат какво трябва да избягваме. Вижте в момента в какъв позор се гърчи една велика държава – Великобритания. Те стигнаха дъното на политическата глупост. Така че в този смисъл, колкото и да псуваме нашите политици за байганьовщина, за всичко това, те някаква мъдрост са проявили. Все пак държавата я има, развива се, вярно, 3-4% ръст нищо не е, но все пак го има. В момента живеем два пъти по-добре, отколкото преди 10 години – това е факт. И остава да си гледаме работата. И ако може, да спазваме закона и да не крадем толкова много. Казвам пак – крадете по-малко, не е нужно да откраднеш 60 на 100 от всичко, открадни 15-20%.

_______

* "После" се въздържа от коментар по тезите, които излага г-н Константинов, но държим да внесем едно уточнение. Швеция е много хубава държава, дала на света произведения като шведската стена, шведската маса, шведската тройка и "Пипи Дългото чорапче". 

Но тя не е велика държава от 3 века; и по-точно - когато Петър Велики опердашва шведите във Великата северна война, той завинаги им отнема статута на велика държава.