Quantcast

Медия без
политическа реклама

Обикновен фашизъм

Дренчев е невинен! Ваксината го е чипирала с нацистка терминология

28 Яну. 2023Г-н БАЛЕВ
Скулптурата на Арно Брекер от 1939 Die Partei (Партията) символизира превъзходството на нордическия европеид. Стояла е пред един от входовете на Райхсканцеларията. Надписът Wiedergeburt (Възраждане) е прибавен от нас - от уважение към прогресивната идеология в партия "Възраждане".

ЧИП-ЧИПИ-ЧИЧИП

Ваксинираният антиваксър Николай Дренчев се убеди лично във вредата от ваксината, която навремето си сложи заради малодушие и семеен чехъл.

***

Помолен в "Панорама" да разкритикува Путин, Дренчев се замисли дълбоко и светкавично отговори с термин от нацистката пропаганда: "(Грешката на Путин е, че) не направи блицкриг... Аз считам, че един блицкриг би довел до много по-малко жертви". 

На 9:15 във видеото от "Панорама" (виж горния линк) Дренчев чистосърдечно използва клише от пропагандата на Третия райх като легален аргумент, при това несъстоятелен. Путиновата пропаганда всъщност тръбеше уверено, че "Киев пада за три дни" - точно както Хитлеровата пропаганда е тръбяла, че СССР бързо ще бъде завладян и ще настанат кеф и разнообразие. Друг е въпросът, че и в двата случая това остава само пропагандно клише - и двете войни, за които говорим, не приключват за нула време с минимум жертви, тъкмо напротив. 

***

Блицкриг (Blitzkrieg, светкавична война) е термин, с който нацистката пропаганда обещава бърза война с СССР, твърдейки, че това ще е една военна разходка, която ще осигури жизнено пространство (Lebensraum) на господстващата раса (Herrenrasse) и господстващия народ (Herrenvolk). 

***

Много хора провиждат във "Възраждане" възродена фашистката идеология от миналия век. Но самата партия не се самоопределя така, членовете и симпатизантите ѝ много се обиждат на такива определения. 

Партия "Възраждане" паразитира върху путинофилията, соцносталгията и умилението по НРБ - това включва култ към Победата на СССР срещу нацистка Германия и декларирана омраза към всичко, свързано с Третия райх. Затова и врагът Украйна се описва като фашизирана държава, която има нужда от "денацификация". 

Защо тогава антифашистът и денацификатор Дренчев говори с езика на Хитлеровата пропаганда, без да му мигне окото? И ако гледате видеото от "Панорама", ще видите, че тази "историческа рима" му идва отвътре съвсем естествено, както поетите в мигове на вдъхновение ги налазват музи, метафори и лирически образи. 

Най-вероятно причината не е, че Дренчев и "Възраждане" са в частична мобилизация на адекватността си - все пак това са хора, които нелошо заработват от глупостта и страховете на хората и не бива да ги подценяваме. За да печелиш (политически и социален капитал), дрънкайки мръсно на тия струни, не е достатъчно да си негодник и аналфабет. 

Истинската причина за специфичната адекватност на Дренчев според мен се крие в това, че навремето се ваксинира, въпреки че и ваксините бяха тема, с която "Възраждане" спечелиха немалко политически точки. С нагнетяване на истерия и фалшификати за ваксините възрожденците зомбираха немалка маса мъдър народ. За ваксинирането на Дренчев знаем пак от телевизията - в репортаж на bTV той бе принуден да признае, че се е пробол с "експерименталната течност", както партията му нарича антиковид ваксините. В по-радикалните изстъпления на тази пропаганда ваксините се описват като сатанинско изобретение, с което хората се "чипират", стават "дигитални роби", получават в кръвта си "графенов оксид" (това звучи научно!).

И тук идва...

***

...ОРЪЖИЕТО НА ВЪЗМЕЗДИЕТО

Това също е термин от нацистката пропаганда - Vergeltungswaffe, Оръжие на възмездието. В края на ВСВ, в отчаян опит да повдигне бойния дух на господстващата нация (търпяща поражение след поражение), нацистката пропаганда тръби от всичките си медии, че немските учени разработват мощно Оръжие на възмездието, което само след още малко време ще бъде готово. С него враговете ще бъдат наказани, изпепелени, окончателно унищожени. И Хилядолетният райх най-после ще възтържествува. 

Виктор Пелевин в един разказ развива тезата, че това въображаемо, измислено от пропагандата оръжие, макар и фантом, все пак парадоксално се е материализирало и е поразило врага - затова СССР се превърна в такава скапана държава, която в крайна сметка се разпадна. 

А нашият интелигентен герой Николай Дренчев по същия начин е станал жертва на фантомната ваксина-чипизатор, както СССР става жертва на Оръжието на възмездието. Чрез ваксината в комбинация със собствената си пропаганда той наистина се е чипирал-фашизирал. И сега противно на волята му внедрената идеология владее съзнанието му и плете езика му с нацистки понятия. 

Затова, въпреки че е убеден антифашист и ненавижда нацизма, Дренчев без да иска при думата Македония се сеща за аншлус; пред образа на Путин вдига ръка за "хайл"; когато споменава СВО, се сеща за блицкриг; а когато говори глупости за българския лев, скача като лъв да спасява отдавна изчезналата дойче марка. 

Още по темата