Медия без
политическа реклама

Украинското разузнаване разкри данни за първата атака на Кримския мост

19 Авг. 2023
Васил Малюк, шеф на украинското разузнаване

" За да прекараме незабелязано 21 тона хексоген до моста, служителите на разузнаването опаковаха взрива с фолио. Камионът, който го превози, по документи караше рулони с такова опаковъчно фолио. ", съобщи ръководителят на украинското разузнаване СБУ Васил Малюк, цитиран от NEXTA. Малюк разкри подробности от първата украинска атака на Кримския мост на 8 октомври 2022 г. 

СБУ избира фолио с такава дебелина, че скенерите на пропускателните пунктове да не засекат взрива. Те успели и да преодолеят специалните заглушители на моста, който спират GPS-координатите. 
"Минахме през седемте кръга на ада, използвахме в тъмнината толкова руснаци", разказва Малюк. 

Няколко дни след взрива, който нанесе сериозни щети на моста, руската служба ФСБ съобщи, че "Взривното устройство е било замаскирано на рула с полиетиленово фолио на 22 палета с общо тегло над 22 тона и е изпратено от пристанище Одеса за българския  Русе в началото на август.  В транспортирането на товара са участвали граждани на Украйна, Грузия и един гражданин на Армения". Впоследствие т.нар. българска връзка не беше доказана. 

Проверката на държавното обвинение за т. нар. българска следа" във взрива на Кримския мост над Керченския проток все още продължава и не е прекратена, съобщи за "Сега" говорителят на Софийската градска прокуратура Десислава Петрова.
България няма нищо общо с взрива на Кримския мост. Това е установила предварителната проверка на Софийската градска прокуратура, съобщи главният прокурор Иван Гешев в Twitter. Това е поредната руска хибридна атака срещу европейската общност", твърди още той. https://twitter.

 

Ключови думи:

Кримски мост, взрив

Още по темата