Медия без
политическа реклама

Гешев: България няма общо с взрива на Кримския мост

Това е поредната руска хибридна атака срещу европейската общност, смята главният прокурор

22 Яну. 2023Обновена
Кримският мост беше взривен на 8 октомври.
ЕПА/БГНЕС
Кримският мост беше взривен на 8 октомври.

България няма нищо общо с взрива на Кримския мост. Това е установила предварителната проверка на Софийската градска прокуратура, съобщи главният прокурор Иван Гешев в Twitter. "Това е поредната руска хибридна атака срещу европейската общност", твърди още той.

"Сега" припомня, че мостът, който свързва анексирания през 2014 г. от Русия Кримски полуостров с Таманския полуостров в Краснодарския край, беше взривен при неясни обстоятелства на 8 октомври. Ден след това шефът на Руското следствие Александър Бастрикин докладва на президента Путин, че атаката е подготвена от украинските спецслужби с помощта на руски граждани и на чужди страни. Според руското разследване взривът е причинен от камион, който се е движил по маршрута - България, Грузия, Армения, Северна Осетия, Краснодарски край. Взривното устройство е било замаскирано на рула с полиетиленово фолио на 22 палета с общо тегло над 22 тона и е изпратено от пристанище Одеса за Русе в началото на август, твърди ФСБ (Федералната служба за безопасност). В резултат на взрива са се запалили резервоарите с гориво на влака, който е преминавал по моста.

В информация на руските медии се споменава фирма "Балтекс Кепитъл", която била сключила договор за товара с украинска фирма в началото на август и товарът пристигнал в Русе. Такава фирма обаче няма регистрирана в България, а в Панама и нейни митнически представители са спедиторската фирма "Тиваком".

След обвиненията на Кремъл последва реакция от страна на българското правителство. "Във връзка със спекулациите и опитите името на България да бъде замесено с взрива на Кримския мост, по нареждане на министър-председателя бе извършена проверка от службите за сигурност. Безспорно е установено, че взривеният на Кримския мост камион никога не е бил на територията на Република България, която беше посочена като отправна точка за неговия маршрут", обяви в официално съобщение правителственият пресцентър. Въпреки това служители на ГДБОП и Агенция "Митници" иззеха документи и видеозаписи от държавната компания "Свободна зона - Русе" в издирване на товара, посочен от Кремъл. Софийската градска прокуратура пък се самосезира и започна проверка, която възложи на МВР и ДАНС.

Веднага след атентата в Русия бяха задържани осем души, които според ФСБ са замесени във взривяването на Кримския мост. Петима от тях са руски граждани, а останалите трима на Украйна и Армения. Впоследствие броят на задържаните се увеличи с още трима. Според официалната руска позиция инцидентът е терористична атака на украинските служби. Президентът на Украйна Володимир Зеленски обаче отрече страната му да е замесена във взрива. Освен българската прокуратура, която извърши проверка по случая, Службата за национална сигурност на Армения образува наказателно дело за "съучастие в терористичната атака на Кримския мост". „Нито един товар тротил, нито един камион или вагон с други експлозиви не е преминавал митническата граница. Ако някой твърди, че камионът все пак е преминал държавната граница, ще започне разследване и ще бъде потърсена отговорност на извършителите. Не мисля, че трябва да се оправдавам“, каза заместник-министърът на финансите на Грузия Георги Какауридзе.

 

Тупик

Разследването в Русия също е в задънена улица. На 7 декември 2022 г. от следствения комитет заявиха, че организаторите на терористичния акт не са установени, съобщава Телеграм каналът ВЧК-ОГПУ. До момента не е ясно нито какво е взривното вещество, нито неговото количество, нито как точно е взривено, нито как е укривано по време на транспортирането. Дори не е установена категорична украински следа. Има само 8 арестувани, които са участвали в различни етапи на терористичния акт, според следствието. Но и тяхната вина се крепи на косвени доказателства. Те се разследват като съучастници, макар че отричат да са знаели изобщо за готвения атентат. Самият изпълнител засега не е известен.

В безсилието си следствието прибягва до абсурдни обвинения. Олег Антипов, собственик на фирма "ТЭК-34", която приема поръчката за превоз в Крим 23 тона полиентиленово фолио, а вместо това уж превозва бомбата, например сам се свързва със спецслужбите, за да даде информация. И няколко дни по-късно е арестуван като съучастник.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Кримския мост, взрив

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?