Quantcast

Медия без
политическа реклама

Русия и Украйна се разминаха за срока на зърнената сделка

Ог Киев твърдят, че ще бъде удължена със 120 дни, Москва говори за 60 дни

18 Март 2023Обновена
ЕПА/БГНЕС
Украински зърнен склад, повреден при руска атака.

Страните по сделката за износ на украинско зърно се разминаха за срока, с който тя ще бъде удължена. Досегашното споразумение изтича днес, в полунощ.

По-рано днес украинският министър на инфраструктурата Александър Кубраков съобщи в Туитър, че споразумението, което позволява на Киев да изнася зърнена продукция, въпреки руската блокада, ще продължи да действа още 120 дни. Малко по-късно обаче говорителят на руското външно министерство Мария Захарова заяви, че става въпрос само за 60 дни.

По-рано за удължаването на сделката съобщи турският президент Реджеп Ердоган с чието посредничество тя беше сключена. Той обаче не уточни срока. „След разговори с двете страни, ние потвърдихме удължаването на сделката, която трябваше да изтече на 19 март“, заяви Ердоган.

След нахлуването на Русия през февруари 2022 г. черноморските пристанища на Украйна бяха блокирани от военни кораби. През юли 2022 г. Киев и Москва сключиха сделка, постигната с посредничеството на Турция и ООН, която позволи безопасното преминаване на корабите със зърно. Първоначалното споразумение беше удължено през ноември до 18 март.

Украйна беше един от най-големите производители в света и т. нар. Черноморска инициатива за зърно помогна за успокояване на глобалната хранителна криза, предизвикана от конфликта.

Ключови думи:

Реджеп Ердоган

Още по темата