Quantcast

Медия без
политическа реклама

Учени заменят цимента с полимер

14 Септ. 2022
За да има сцепление между тухлите, те трябва да се напръскат с полимер

Циментът е основният компонент, съединителната тъкан на всеки строителен процес, но учените вече са започнали да изчисляват вредата от неговото производство за околната среда и емисиите на парникови газове...

Изследователи от университета Флиндърс се опитват да оптимизират концепцията за рециклиране на промишлени отпадъци, като извършват удивителна трансформация. Те успяха да произведат нов вид полимер, който може да се използва за свързване на тухли. Всъщност най-революционното при този вид материал е, че не изисква хоросан или лепила, защото има висока ефективност на залепване и стои здраво върху повърхностите.

Учените заявяват, че новият полимер е създаден от промишлени отпадъци и е разработен чрез цял нов процес на рециклиране. За създаването на полимера са използвани дърво, стари гуми и дори сяра, която е отпадък в промишлените процеси.`Засега базата на този полимер е рапично масло, което се получава от кухненски отпадъци и дициклопентадиен, смесен със сяра. Комбинациите от сяра и DCPD пристигат като отпадъчни материали от нефтопреработвателната промишленост, след което всички тези елементи се нагряват, оформят се като тухли и след това могат да се използват в строителните процеси. Технически, процесът на създаване на този материал е много по-устойчив от производството на цимент.

Професор Джъстин Калкер, който също е автор на това изследване, казва: „Аминокатализаторите се напръскват върху повърхността на материала. Катализаторът предизвиква образуването на S-S (сяра-сяра) връзки в тухлата, пренареждайки състава и свързвайки двете тухли заедно. Необходим е катализатор, за да започне реакцията и той се изпарява от тухлата веднага след втвърдяването."

Направени са многобройни тестове на тези полимерни тухли и е доказано, те са много по-ефективни, по-леки и по-устойчиви на лоши атмосферни условия в сравнение с конвенционалните тухли. Изследователите са добавили въглеродни влакна към тези тухли, за да осигурят тяхната здравина и в крайна сметка да им осигурят шестнадесет пъти средната издръжливост. 

Ключови думи:

тухли, новини