Медия без
политическа реклама

„Туитър” започва борба с подвеждащи твърдения за климатичната криза

Новата политика на социалната мрежа засега ще засегне рекламодателите, не потребителите

23 Апр. 2022
Pixabay

"Туитър" съобщи, че въвежда забрана за публикуване на сайта си на съдържание от рекламодатели, които отричат научния консенсус за климатичните промени - политика, вече въведена от "Гугъл", предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

"Рекламите не бива да пречат на важните разговори за климатичната криза", казва се в изявление на компанията, публикувано вчера, в което се обявява новата политика.

Няма признаци, че промяната ще засегне съдържанието, публикувано от потребителите на социалната медия. "Туитър", заедно с "Фейсбук", беше взета под прицел от групи, опитващи се да разпространяват подвеждащи твърдения за промяната на климата, отбелязва АП.

Обявяването на новата политика съвпадна с Деня на Земята и дойде часове преди ЕС да постигне съгласие по сделка, изискваща всички големи технологични компании да следят по-отблизо сайтовете си за реч на омразата, дезинформация и друго вредно съдържание.

"Туитър" съобщи, че през идните месеци ще информира по-подробно своите потребители как възнамерява да предостави "надежден и авторитетен контекст на разговорите за климата", включително от Междуправителствената група по изменението на климата. Докладите за причините и ефектите от промяната на климата на подкрепяната от ООН група са в основата на международните преговори за ограничаване на климатичните промени.

Още по темата