Медия без
политическа реклама

TikTok съди правителството на САЩ

Компанията иска да бъде отменен закона, забраняващ приложението

TikTok подаде иск срещу правителството на САЩ, за да оспори новия закон, който изисква от китайската холдингова компания ByteDance да продаде TikTok или да се изправи пред забрана на приложението в САЩ. TikTok смята, че този закон нарушава свободата на словото и вреди на икономиката на странта и ще пледира за това в съда.

Компанията твърди, че този закон нарушава свободата на словото и вреди както на създателите на съдържание, така и на собствениците на предприятия, които използват приложението за популяризиране и печелене на пари. По-рано TikTok заяви, че е готова да похарчи повече от 1,5 млрд. щ. долара, за да отдели данните на американските потребители от китайските сървъри, и дори се съгласи на надзор от страна на американската компания Oracle. Тези мерки обаче не убедиха Конгреса на САЩ да не приема закон в този смисъл.

В своя иск TikTok твърди, че за първи път в историята Конгресът действително забранява популярно приложение, използвано от повече от един милиард души по света. Според TikTok този закон нарушава Първата поправка на Конституцията на САЩ, която гарантира свободата на словото, както и редица други конституционни норми.

Посочва се, че този закон на практика ще доведе до закриване на приложението в САЩ до 19 януари 2025 г., като лиши 170 милиона американски потребители от гласа на TikTok, защото платформата предоставя уникална възможност за себеизразяване и комуникация, която не може да бъде възпроизведена на други ресурси.

Опитите на лобистите на TikTok да убедят Конгреса да не приема такъв радикален закон се оказаха неуспешни. Законодателите са по-загрижени за националната сигурност на САЩ и потенциалната заплаха от Китай, който може да получи достъп до данните на американските потребители на TikTok или да използва приложението за пропаганда. Като се има предвид, че популярното приложение се използва от почти половината от населението на САЩ, рисковете са наистина големи.

Сега съдът трябва да реши дали претенциите на TikTok са основателни и дали законът нарушава свободата на словото и други конституционни норми на САЩ.

 

Ключови думи:

TikTok, Oracle

Още по темата